14:51 / 03.04.2022.

Autor: HRT

U pucnjavi u Sacramentu poginulo šest osoba, deset ozlijeđenih

Pucnjava u Sacramentu

Pucnjava u Sacramentu

Foto: HRT / HTV

Šest osoba je ubijeno, a deset ozlijeđeno u jutrošnjoj pucnjavi u kalifornijskome gradu Sacramentu, a policija je priopćila da još traga za osumnjičenima.

- Molimo za pomoć javnosti. Tražimo da nam pomogne identificirati osumnjičene za ovaj zločin i da nam pružite sve informacije koje nam mogu pomoći u rješavanju ovog slučaja, rekla je novinarima šefica policije Sacramenta, Kathy Lester.

Pucnjava se dogodila oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, u blizini Golden 1 centra, arene u kojoj košarkaška momčad Sacramento Kings održava utakmice i trenira i u kojoj se održavaju koncerti. Policija je ogradila nekoliko blokova, no nije objavila pojedinosti o dobi ili identitetu žrtava. Članovi obitelji čekaju vijesti o nestalima.

- Broj mrtvih i ranjenih teško je shvatiti. Čekamo više informacija o tome što se točno dogodilo u ovom tragičnom incidentu, napisao je gradonačelnik Darrell Steinberg na Twitteru. Sve češće oružano nasilje pošast je u našem gradu, državi i zemlji. Podupirem sve akcije kojih je cilj smanjiti ga."


Pucnjava se dogodila samo nešto više od mjesec dana nakon što je u istome gradu muškarac ubio svoje troje djece, još jednu osobu, pa potom i sebe. Pucnjave s brojnim žrtvama i dalje su vrlo česte u Sjedinjenim Državama, osobito u školama, supermarketima ili na radnome mjestu. Pravo na posjedovanje oružja zajamčeno je ustavom, a pokušaje reguliranja njegove prodaje često blokira američki Kongres, u kojemu moćni lobi za oružje NRA ima snažan utjecaj.

Posljednjih je godina u SAD-u porasla je prodaja vatrenog oružja, osobito tijekom pandemije COVID-a. Od početka 2022. godine, stranica Gun Violence Archive evidentirala je više od 10.700 smrtnih slučajeva od posljedica pucnjave u Sjedinjenim Državama, uključujući i samoubojstva. Tijekom 2021. zabilježeno je 45.000 mrtvih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!