U Rimu Katolička Crkva moli za papu emeritusa Benedikta XVI.

30.12.2022.

22:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Molitva za papu

Molitva za papu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predstavnici Katoličke Crkve molili su u petak za zdravlje pape u miru Benedikta XVI. u Rimu, pošto mu se zdravlje ovog tjedna pogoršalo.

- Ovdje smo kako bismo ga poduprli svojom molitvom, rekao je kardinal Angelo De Donatis pred više stotina ljudi u Lateranskoj bazilici, službenom sjedištu rimskog biskupa, tj. pape.

Kao što je bilo planirano, papa Franjo nije došao na misu.

Misu je služio De Donatis, kao odgovor na poziv pape Franje na molitvu za njegova prethodnika. Kardinal De Donatis je generalni vikar Rimske biskupije.

Vatikan je ranije u petak objavio da je 95-godišnji bivši papa Benedikt XVI. u "stabilnom" stanju, da je proveo mirnu noć i u četvrtak poslijepodne nazočio misi služenoj u njegovoj sobi.

- U ovome trenutku njegovo stanje je stabilno, rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.

O Benediktu brinu u bivšem samostanu u Vatikanu gdje živi od 2013. kada je podnio ostavku. To se dogodilo prvi put nakon 600 godina.

Papa Franjo prvi je u srijedu otkrio da se Benediktovo zdravstveno stanje jako pogoršalo rekavši da je njegov prethodnik "jako bolestan" i pozvavši da se za njega moli.

Molitve u rodnoj Njemačkoj

Za Benedikta, rođenog u Bavarskoj, vjernici mole i u njegovoj domovini Njemačkoj.

U Crkvi sv. Oswalda u Marktl am Innu, gdje je bivši papa kršten, na tronošcu pokraj krstionice stoji fotografija Benedikta XVI. a na zidovima su snimke njegova posjeta rodnom gradu 2006., javlja AFP.

Na Trgu svetog Petra u Rimu mnoštvo turista i hodočasnika fotografirali su se ispred božićnog drvca i jaslica dok je nekolicina novinara došla u očekivanju eventualne vijesti iz Vatikana.

- Bio je velik papa, možda slabo shvaćen u dijelu katoličkog svijeta, ali je služio Crkvi. Ostavio je iznimne propovijedi i pisane radove, rekao je za AFP Carmelo Dellisanti.

Benedikta XVI., čiji su osmogodišnji pontifikat (2005.-2013.) obilježile mnoge krize, sustigla je početkom 2022. afera pedokriminala u Crkrvi.

Nakon njemačkog izvješća u kojemu ga se optužuje da je prikrivao spolno nasilje u vrijeme dok je bio muenchenski nadbiskup, prekinuo je šutnju zatraživši "oprost" i zanijekavši prikrivanje pedofilije.

- Mislim da je kao papa proživio teško razdoblje zbog pedofilskog skandala i da zapravo nikad nije ni htio biti papa, rekla je Annika Hafner, 30-godišnja Njemica, na Trgu sv. Petra.

- Mislim da je proživio teško razdoblje kao Papa zbog skandala pedofilije, i misli da nikada nije želio biti Papa, i bit će dobro da ode u raj, rekla je Annika Hafner.

Joseph Ratzinger je zadnjih mjeseci bio sve slabiji i kretao se u invalidskim kolicima, ali je i dalje primao posjete. Na fotografiji snimljenoj 1. prosinca kada je primio posljednji posjet, vidno je slab.

Na posljednjoj javnoj video snimci koju je Sveta Stolica objavila u kolovozu, Benedikt XVI. je mršav, sa slušnim aparatom i premda više nije mogao govoriti, oči su mu se još sjajile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!