22:49 / 09.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Rusiji 9 mrtvih na odjelu covida zbog kvara na cijevi za kisik

Medicinski djelatnik u Rusiji

Medicinski djelatnik u Rusiji

Foto: Maxim Shemetov/File Photo / REUTERS

Devet bolesnika od covida-19 umrlo je u ponedjeljak kada je pukla cijev za dovod kisika u bolnici u Vladikavkazu, glavnom gradu ruske republike Sjeverne Osetije, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

- Devet pacijenata oboljelih od koronavirusa umrlo je zbog nedostatka kisika u bolnici u Vladikavkazu. Danas se dogodio kvar na sustavu za dovod kisika, navodi ministarstvo, a prenose ruske novinske agencije.

Agencije ujedno prenose izjavu privremenog čelnika republike Sergeja Minjajla koji je rekao da se "dogodio kvar na cijevi za kisik" zbog čega je "prekinut dovod kisika".

Vodi se istraga za nepoštovanje sigurnosnih propisa i smrt zbog nemara, priopćio je ruski istražni odbor koji se bavi težim kaznenim djelima, a prenosi agencija TASS.

Od početka pandemije nekoliko izgreda u bolnicama za covid dovelo je do smrti pacijenata.

U lipnju su tri osobe izgubile život u požaru u bolnici u Rjazanju, jugoistočno od Moskve. Sumnja se da je uzrok kvar na respiratoru.

U svibnju 2020. sedam osoba je poginulo u požaru u bolnicama u Moskvi i u Sankt Peterburgu, gdje se također sumnja na kvar na respiratorima.

Rusija je četvrta u svijetu po broju zaraženih koronavirusom, s gotovo 6,5 milijuna službeno prijavljenih slučajeva, pokazuju podatci agencije France Pressea.

Podatci statističke agencije Rosstata govore da je krajem svibnja u Rusiji bilo najmanje 290.000 umrlih od covida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!