12:05 / 09.05.2020.

Autor: I.D./HINA

U Rusiji gotovo 200.000 zaraženih koronavirusom

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

U Rusiji je do danas evidentirano 198.676 slučajeva zaraze, a u posljednja 24 sata zabilježeno je 10.817 zaraženih. Time je ona peta najugroženija zemlja u svijetu po broju zabilježenih slučajeva zaraze.
Rusija u subotu, sedmi dan zaredom, bilježi veliko povećanje broja zaraženih koronavirusom: više od 10.000 novih slučajeva zaraze, zbog čega ukupan broj zaraženih u toj zemlji do danas iznosi gotovo 200.000.

- Sve o koronavirusu

U Rusiji je do danas evidentirano 198.676 slučajeva zaraze, a u posljednja 24 sata zabilježeno je 10.817 zaraženih. Time je ona peta najugroženija zemlja u svijetu po broju zabilježenih slučajeva zaraze, odmah nakon Sjedinjenih Država, Španjolske, Italije i Velike Britanije.

S 1827 smrtnih slučajeva, među kojima su i 104 evidentirana u posljednja 24 sata, statistički gledano, broj umrlih je nizak u usporedbi s nabrojenim zemljama i ostalim državama Europe, primjerice Francuskom i Njemačkom, kažu ruske vlasti.

Pojašnjavaju da se tako velik porast broja zaraženih u prošlome tjednu može objasniti povećanjem broja testiranja, a ne ubrzanim širenjem virusa. Do subote je provedeno 5,2 milijuna testiranja. To bi, smatraju, moglo pojasniti i nisku smrtnost. Svrha masovnog probira je pratiti asimptomatske ili blage slučajeve bolesti COVID-19, koji se u ostalim zemljama nužno ne evidentiraju zbog manjeg broja testiranih.

No neki Rusi sumnjaju u takvo tumačenje podataka, kao i u istinitost statističkih podataka o broju umrlih.

Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije u petak je rekao kako misli da "Rusija vjerojatno prolazi kroz zakašnjelu epidemiju".

Moskva, najveće žarište epidemije u Rusiji sa 104.189 slučajeva zaraze i 1010 smrtnih slučajeva, produljila je mjere ograničenja izlaska i kretanja stanovnika do 31. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!