18:05 / 08.09.2020.

Autor: B.A./Hina

U Rusiji napadnuti oporbeni aktivisti, dvoje u bolnici

Ilustracija: REUTERS/Alexey Malgavko

Ilustracija: REUTERS/Alexey Malgavko

Foto: - / REUTERS

Aktivisti ruske oporbe rekli su da ih je u utorak napala nepoznata osoba.
Aktivisti ruske oporbe rekli su da ih je u utorak napala nepoznata osoba koja je u njihove urede u Sibiru ubacila bocu s kemikalijom, a dvije su osobe primljene u bolnicu radi pregleda.

Olga Guseva
, aktivistica Zaklade za suzbijanje korupcije (FBK) oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, rekla je da se napad dogodio u prostorijama koalicije Novosibirsk 2020. u istoimenom sibirskom gradu. Ta politička stranka vodi kampanju protiv stranke na vlasti i komunista na lokalnim izborima 13. rujna.

- Sjedište koalicije Novosibirsk 2020. upravo je napadnuto: nepoznata osoba je upala u ured i razbila bocu s nepoznatom kemikalijom. U uredu je trajao sastanak na kojemu je bilo pedesetak ljudi, napisala je na Twitteru.

Mlada žena je rekla da se prostorija ispunila oštrim i nepodnošljivim vonjem.

Direktor FBK-a Ivan Ždanov objavio je pak na Twitteru da su dvije osobe primljene u bolnicu radi pregleda. Objavio je i snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac u trenirci s kapuljačom i s kirurškom maskom na licu kako ulazi u prostoriju, baca staklenu bocu na pod i bježi.

Oporbeno glasilo MBKh piše da je policija nakon dolaska na mjesto događaja rekla da je u boci bio dezinficijens koji se koristi u veterini i ima jak i neugodan vonj.

Napad se događa nakon trovanja glavnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog nervnim otrovom iz skupine novičoka, rekli su njemački liječnici koji ga liječe u Berlinu. U ponedjeljak se probudio iz inducirane kome u kojoj je bio tri tjedna.

Predstavnici oporbe i kritičari vlasti u Rusiji su redovito izloženi prijetnjama i napadima, a katkad su žrtve ubojstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!