13:53 / 01.02.2021.

Autor: HRT/Hina

U Rusiji novi zakon ograničava online sadržaje

ilustracija

ilustracija

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

U Rusiji je stupio na snagu zakon koji operatorima društvenih mreža nalaže da otkrivaju i blokiraju neke sadržaje, među kojima i pozive na prosvjede koji nisu dobili dozvolu vlasti te se smatraju protuzakonitima.

Sadržaji na internetu koji se odnose na terorizam i državne tajne također više ne smiju biti dostupni, nalaže novi zakon.

Upute za proizvodnju droge, dječja pornografija, poticaji na samoubojstvo i sadržaji suprotni ruskom ustavu također će biti blokirani.

Ruske vlasti posljednjih su dana posebno stroge prema društvenim mrežama nakon poziva na prosvjede u znak potpore pritvorenom disidentu Alekseju Navaljnom koji su upućivani putem interneta. Kazne Facebooku, Twitteru i Youtubeu već su izrečene.

Navaljni je posebno aktivan na društvenim mrežama te je nedavno na YouTube kanalu objavio dvosatni film "Palača za Putina".

Predsjednik Vladimir Putin odbacio je sve navode iz tog filma, a kao pravi vlasnik velebne, luksuzne palače javio se Arkadij Rotenberg, jedan od najbogatijih Rusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!