U SAD-u 1.584 mrtvih od koronavirusa u jednom danu

14.04.2020.

06:52

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

default error photo
Ovime je ukupan broj umrlih od početka pandemije u SAD-u narastao na 23.529, što ga čini najteže stradalom zemljom od Covida-19.
U SAD-u je sada  gotovo 586.000 zaraženih koronavirusom, umrlih je više od 23.000 U posljednja 24 sata, prema informacijama u ponedjeljak navečer, umrlo je 1584 ljudi.

Ipak, Andrew Cuomo, guverner savezne države New York, epicentra američke krize, poručuje: "Najgore je iza nas, ali ako nastavimo s politikom socijalnog distanciranja".

Guverneri deset saveznih država, sedam na Istočnoj (New York, New Jersey, Connecticut, Massachusetts, Pennsylvania, Delaware, Rhode Island) i trojica na Zapadnoj obali SAD-a (California, Washington, Oregon) formirali su radne skupine kako bi donijeli regionalne planove o normalizaciji gospodarskih aktivnosti.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako će federalna vlada, ne guverneri, odlučit će kada je vrijeme za povratak Amerikanaca na posao i otvaranje tvrtki i uslužnih djelatnosti. Kao mogući datum spominje se početak svibnja.

Na redovitoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući Trump je odgovorio na kritike da je njegova administracija sporo odgovorila na zdravstvenu krizu.  Posebno se referirao na analizu „New York Timesa“ o propuštenim prilikama Bijele kuće da ranije reagira na pandemiju koronavirusa. Okupljenim novinarima predsjednik je pokazao video uradak koji je pripremila njegova press služba, a u kojem njegovu reakciju na pandemiju hvale guverneri saveznih država.

Kazao je i kako će odluku o normalizaciji života u SAD-u donijeti nakon konzultacija sa zdravstvenim stručnjacima. Potvrdio je kako neće otpustiti savjetnika, uglednog infektologa Antonya Faucia, koji je u intervjuu CNN-u  kazao kako je ranije donošenje odluke o socijalnom distanciranju moglo spasiti živote Amerikanaca.

Dr. Fauci novinarima je kazao kako je izbor njegovih riječi u odgovoru na to hipotetsko pitanje bio pogrešan.

Oko 80 milijuna Amerikanaca ovaj će tjedan dobiti čekove koji će im pomoći da premoste financijski aspekt krize. Svi koji zarađuju manje od 99 tisuća dolara godišnje dobit će 1200 dolara, i to već u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!