08:35 / 22.04.2020.

Autor: HINA/HRT

U SAD-u broj umrlih prešao 45.000

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: - / REUTERS

Broj smrtnih slučajeva u SAD-u prešao je u utorak 45 tisuća, udvostručivši se u malo više od jednog tjedna, a zaraženih je više od 800 tisuća, izvještava Reuters.
Broj smrtnih slučajeva u SAD-u prešao je u utorak 45 tisuća, udvostručivši se u malo više od jednog tjedna, a zaraženih je više od 800 tisuća, izvještava Reuters.

SAD ima daleko najviše potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, gotovo četiri puta kao Španjolska, zemlja s drugim najvećim brojem zaraženih. Globalno, broj zaraženih prešao je 2,5 milijuna u utorak, sa Sjevernom Amerikom koja ima trećinu svih slučajeva.

Broj mrtvih u posljednja 24 sata u SAD-u naglo je skočio, s 2751 novim slučajem, dok ih je dan prije bilo nešto više od 1400.

New Jersey, Pennsylvania i Michigan prijavili su u utorak najveći broj žrtava od koronavirusa u jednom danu - više od 800 u tri države. Država New York, žarište virusa u SAD-u, prijavila je da je umrla 481 osoba.
Broj smrtnih slučajeva u SAD-u došao je do svojeg vrhunca 15. travnja, kad je iznosio 2.806, što je najsmrtonosniji dan otkad je epidemija počela.

Broj slučajeva u SAD-u narastao za 23 tisuće

Broj novih slučajeva u SAD-u usporava ovaj tjedan, s rastom manjim od 30 tisuća dnevno u posljednja tri dana. Dana 4. travnja broj prijavljenih slučajeva iznosio je 35.392.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da će biti potrebno pojačano testiranje ako se budu ublažavale restriktivne mjere, za koje stručnjaci kažu da su ključne u usporavanju širenja visoko zarazne respiratorne bolesti. Međutim, mjere su zaustavile ekonomiju i prisilile više od 22 milijuna ljudi da se prijave za naknadu za nezaposlene prošli tjedan.

Guverner New Yorka, Andrew Cuomo, rekao je u utorak da se predsjednik Donald Trump složio pomoći u nabavi kemijskog reagensa i drugih zaliha koje su potrebne New Yorku kako bi udvostručio svoje kapacitete za testiranje na virus.

New York, u kojemu je gotovo pola smrtnih slučajeva cijele zemlje, ima oprezan stav glede početka poslovanja i otvaranja škola.

U ponedjeljak su gradski čelnici rekli da će koncerti i drugi veliki događaji biti otkazani sve do lipnja, što je potpuno različito od mjera nekih južnjačkih zemalja poput Georgije i Južne Karoline koje popuštaju karantenu.

Guverneri većine saveznih država u utorak su krenuli s planovima o djelomičnom otvaranju, unatoč upozorenjima nekih zdravstvenih dužnosnika da takvo što može uzrokovati novi val slučajeva.

Ublažavanje mjera u Georgiji i Južnoj Karolini i većini južnjačkih zemalja slijedilo je nakon prosvjeda protiv ograničenja koja su nametnuta tijekom pandemije i zbog kojih su se tvrtke morale zatvoriti, a stanovnici ostati u kućama.

Većina stanovnika, prema anketi koju su proveli Reuters i Ipsos, vjeruje da naredbe da se ostane kod kuće trebaju biti na snazi sve dok zdravstveni dužnosnici odrede da je njihovo uklanjanje sigurno, unatoč šteti koju to nanosi američkoj ekonomiji.

Guverneri se nalaze pod pritiskom tvrtki i nekih zastupnika da ublaže mjere ostanka kod kuće zbog kojih ekonomija snažno trpi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!