12:27 / 10.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

U SAD-u mnogo necijepljenih, u Danskoj kao nekada

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstcok

Svijet se i dalje bori s pandemijom COVID-a, a američki predsjednik u sinoćnjem je govoru poslao snažnu poruku onima koji se još nisu cijepili.


Jesen se bliži, a 80 milijuna Amerikanaca još nije cijepljeno nijednom dozom. Američki predsjednik šalje im jasnu poruku.

- Što još čekate? Cjepivo je besplatno, sigurno i odobrila ga je Agencija za hranu i lijekove. Više od 200 milijuna Amerikanaca primilo je barem jednu dozu. Imali smo razumijevanja, ali naše je strpljenje pri kraju. Vaše odbijanje sve nas je mnogo stajalo pa vas molim da učinite pravu stvar, poručio je Joe Biden.

Svi savezni djelatnici ubuduće će se morati cijepiti ili se testirati jednom tjedno. Nove strože mjere odnosit će se na 100 milijuna Amerikanaca ili dvije trećine američke radne snage.

Istodobno na Starom kontinentu upravo zbog činjenice da je dvije trećine njezinih stanovnika cijepljeno, Danska od danas ukida sve mjere, zatvara punktove za testiranje te neće upotrebljavati COVID potvrde. Noćni klubovi rade punom parom. Živi se kao nekada.

Iz Italije stiže sasvim drukčija slika. U policijskoj akciji pretraženi su domovi radikalnih protivnika cijepljenja za koje se sumnjalo da planiraju nasilje diljem zemlje.

- Sumnjiči ih se za poticanje nasilja, kupovanje oružja te planiranje nasilnih aktivnosti na prosvjedima najavljenim za 11. rujna. To je razlika u odnosu na takozvane klasične "ratnike s tipkovnice”, kazao je Guido d`Onofrio, voditelj odjela za istrage policije u Milanu.

Talijanska medicinska agencija odobrila je docjepljivanje trećom dozom za ranjive skupine te zdravstvene radnike.

 Iz Slovenije stiže najava kako će se zaposleni u tamošnjoj državnoj upravi morati cijepiti ili predočiti potvrdu da su preboljeli COVID-19. U suprotnom neće moći raditi sa strankama. Negativan test na koronavirus više tako u Sloveniji za zaposlene u državnoj upravi neće vrijediti kao do sada. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!