13:10 / 08.04.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

U SAD-u najviše zaraženih, a broj u Italiji i Španjolskoj opada

SAD, foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

SAD, foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U New Yorku, koji je i dalje središte epidemije u SAD-u, problem je osigurati dovoljno kreveta za oboljele od koronavirusa.
Cijeli svijet bori se protiv pandemije, a prve na popisu s najviše zaraženih su Sjedinjene Američke Države. Koronavirusom zaraženo je više od 400.000 ljudi, a umrlo gotovo 13.000. Samo u jednom danu preminulo je skoro 2.000 ljudi. 

U New Yorku, koji je i dalje središte epidemije u SAD-u, problem je osigurati dovoljno kreveta za oboljele od koronavirusa. U bolnice su prenamijenjeni brod ratne mornarice, katedrala i golemi konferencijski centar. Pod najvećim su pritiskom zdravstveni djelatnici.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio posjetio je tvrtke koje proizvode zaštitnu opremu za liječnike i medicinske sestre. - New York uzvraća udarac. Imamo zastrašujućeg, nevidljivog neprijatelja, ali borimo se svime što imamo, rekao je De Blasio.

Unatoč rigoroznim mjerama samoizolacije, u Wisconsinu su održani lokalni izbori, koji su tisuće iz doma izvukli na birališta.

U Švedskoj je trenutačno više od 7.500 zaraženih uz gotovo 600 preminulih od bolesti COVID-19. Unatoč tomu, većina građana još podržava taktiku svojega ministra zdravstva, kaže Maja Zovko, Hrvatica koja živi i radi u toj zemlji.

- Trgovački centri su im otvoreni, sve radi sasvim normalno osim srednjih škola i fakulteta tako da je ovo „imunitet krda”. On je rekao i sam na jednoj konferenciji da očekuje da će ih se većina zaraziti, s porukom većina će vas to preboljeti, dodaje Zovko.

Taktiku imuniteta krda u početku su primjenjivali i Britanci, koji sada imaju više od 50.000 oboljelih. Među njima je i premijer Boris Johnson, koji je već drugu noć proveo u bolnici na odjelu intenzivne skrbi. Stabilno je i diše bez respiratora.

U Španjolskoj i Italiji, koje su i dalje centri epidemije u Europi, broj zaraženih je u padu.

- Pacijenti nam dolaze u kritičnom stanju pa ponekad pomislimo - neće se izvući. Ali onda za nekoliko dana vidite poboljšanje i predivan je osjećaj kad napuste bolnicu, rekla je Maddalena Ferrari, medicinska sestra u Bergamu.

U Kini, u Wuhanu gde je epidemija izbila, stanovnici više nisu u karanteni. Tijekom dana iz tog će grada poletjeti oko 200 zrakoplova, a otvoren je i cestovni te željeznički promet.
Italija, foto: Jennifer Lorenzini/REUTERS

Italija, foto: Jennifer Lorenzini/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!