07:40 / 05.02.2022.

Autor: Hina/HRT

U SAD-u od koronavirusa umrlo više od 900.000 ljudi

Koronavirus i SAD-u

Koronavirus i SAD-u

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog pandemije izazvane koronavirusom u SAD-u je u petak zabilježeno još jedno loše obilježje - ukupan broj umrlih od COVID-a premašio je 900.000, podaci su koji je prikupila novinska agencija Reuters.

Prema podacima koje je Reuters svakodnevno prikupljao iz izvješća saveznih država, ukupan broj Amerikanaca koji su izgubili život zbog COVID-a od prvog slučaja zaraze početkom 2020. do ovog petka dosegnuo je najmanje 904.067, a to je više nego što savezna država Sjeverna Dakota ima stanovnika.


SAD tako bilježi najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu, a slijede Rusija, Brazil i Indija, koji zajedno bilježe više od 1,8 milijuna umrlih. Ipak, kad se gleda broj smrtnih slučajeva od koronavirusa po stanovniku, SAD je na 20. mjestu, znatno iza Perua i Rusije, koji prema tom kriteriju imaju najveći broj umrlih.


Smanjuje se broj umrlih


No čini se da se broj umrlih od COVID-a u SAD-u smanjuje kako pada broj zaraženih omikronom, pokazuju Reutersovi podaci. Naime, sedmodnevni prosjek broja umrlih od COVID-a u posljednja dva dana bio je 2592, dok su na vrhuncu zaraze tom varijantom koronavirusa u prosjeku dnevno umirala 2674 Amerikanca.


Usporedbe radi, na vrhuncu vala zaraze delta-varijantom koronavirusa, u siječnju 2021. u prosjeku je dnevno bilo 3300 umrlih od te bolesti.


U SAD-u se broj potvrđenih zaraženih osoba u prosjeku kreće oko 354.000 dnevno, što je upola manje nego prije dva tjedna i znatno manje od gotovo 806.000 zaraženih dnevno na vrhuncu petog vala pandemije sredinom siječnja. Ipak, zdravstvene vlasti napominju da je i mnogo zaraženih koji se ne uračunavaju u službene podatke jer zarazu detektiraju kućnim testovima, o čemu ne izvješćuju javne zdravstvene vlasti.


Trenutačno je u SAD-u hospitalizirano 117.000 osoba zaraženih koronavirusom, dok je 20. siječnja bio vrhunac u ovom valu s gotovo 153.000 hospitaliziranih.


Porast broja hospitalizacija zbog omikrona


Preliminarni dokazi pokazuju da omikron, iako mnogo zarazniji, općenito uzrokuje manje teške oblike bolesti nego ostale varijante, poput delte. No budući da je znatno više zaraženih omikronom, porastao je i broj hospitalizacija, zbog čega su posljednjih tjedana mnogi zdravstveni sustavi u SAD-u na rubu izdržljivosti.


Stručnjaci kažu da najveći dio hospitaliziranih pacijenata čine necijepljeni i ljudi s drugim kroničnim zdravstvenim teškoćama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!