U SAD-u prvi slučajevi majmunskih boginja kod djece

23.07.2022.

07:40

Autor: HRT/D.M./Hina

Majmunske boginje

Majmunske boginje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države potvrdile su prve slučajeve majmunskih boginja kod djece, objavile su u petak zdravstvene vlasti. Zaraženo je dijete u Kaliforniji te dojenče koje nije američki stanovnik. 

Ova dva slučaja nisu povezana i vjerojatno su rezultat prijenosa zaraze u kućanstvu, navodi se u priopćenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Djeca se dobro osjećaju, dodao je CDC.

Majmunske boginje, koje uzrokuju simptome slične gripi i kožni osip, šire se uglavnom bliskim kontaktom. Potvrđeno je više od 14.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 60 zemalja, s pet smrtnih slučajeva u Africi.

Liječnica Jennifer McQuiston, zamjenica voditelja CDC-ovog odjela za patologiju i patogene s teškim posljedicama, rekla je na konferencijskom pozivu da nije iznenađujuće što su se pojavili pedijatrijski slučajevi majmunskih boginja, ali da "do danas nema dokaza da se ovaj virus proširio izvan" zajednica homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Koordinator odgovora Bijele kuće na covid-19, liječnik Ashish Jha, govoreći u istom pozivu, rekao je da je vlada isporučila 300.000 doza cjepiva protiv majmunskih boginja i radi na tome da se ubrza isporuka još 786.000 doza iz Danske. Jha je rekao da SAD još uvijek procjenjuje treba li izbijanje majmunskih boginja proglasiti javnozdravstvenom krizom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!