Detalji smrtonosnog pohoda u osnovnoj školi u Nashvilleu

28.03.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Audrey Hale

Audrey Hale

Foto: Metropolitan Nashville Police Department / Reuters

Sjedinjene Države potreslo je još jedno strašno masovno ubojstvo, i to ponovno u jednoj školi. U privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu ubijeno je šest osoba, među kojima troje devetogodišnje djece. Samo od početka ove godine, dakle u nepuna tri mjeseca, to je već 130. slučaj masovne pucnjave u SAD-u.

Napadačica naoružana dvama kalašnjikovima i pištoljem propucala je staklo na sporednom ulazu, ušla u školu i počela svoj smrtonosni pohod. Pucala je na sve na koje je naišla. Ubila je troje učenika i još tri osobe zaposlene u školi. Policija ju je identificirala kao 28-godišnju Audrey Hale, koja se izjašnjavala kao transrodna osoba, a i sama je bila bivša učenica kršćanske škole Covenant School.

- Odgovor policije bio je brz. Policajci su ušli na prvi kat škole i čuli pucnjeve s drugog kata. Odmah su krenuli onamo te vidjeli napadačicu kako puca. Otvorili su vatru i usmrtili je, rekao je Don Aaron, glasnogovornik policije u Nashvilleu.

Od ulaska napadačice do završetka policijske intervencije prošlo je samo 14 minuta. Bez brze intervencije snaga reda broj žrtava vjerojatno bi bio znatno veći. Napadačica je imala detaljan nacrt škole, a za sobom je ostavila i manifest koji analizira policija. 

- Nije li vam dosta izvještavanja o takvim masovnim ubojstvima? Ja sam iz Highland Parka u Illinoisu. Moj sin i ja preživjeli smo masovnu pucnjavu prošlog ljeta. Kako je moguće da se ovakvo što i dalje događa? Nasilje vatrenim oružjem glavni je ubojica naše djece i tinejdžera, rekla je Ashbey Beasley, stanovnica Illinoisa na odmoru u Nashvilleu.

Američki predsjednik Joe Biden školsku pucnjavu u Nashvilleu nazvao je odvratnom i pozvao na konkretne korake kako se takvi slučajevi više ne bi ponavljali.

- Moramo učiniti više kako bismo zaustavili nasilje vatrenim oružjem. Ono razdire naše društvo, razdire dušu naše nacije. Ponovno pozivam Kongres da prihvati moj prijedlog zakona o zabrani jurišnog oružja, poručio je Biden.

Prije manje od godinu dana, u teksaškom gradiću Uvaldeu bivši učenik u osnovnoj je školi ubio 19 učenika i dvoje učitelja, a nakon toga dogodilo se i nekoliko manjih napada u školama diljem SAD-a. Predsjednik Biden naredio je da zastave u cijeloj zemlji do kraja mjeseca budu spuštene na pola koplja.
 

Stanovnici Nashvillea održali su u crkvi bdjenje za žrtve napada.

video thumb

Iz Washingtona se u središnji Dnevnik HTV-a javila naša dopisnica Branka Slavica.

Još jedan strašan zločin i ubijena djeca ponovno će, zasigurno, potaknuti raspravu o zakonu koji u Sjedinjenim Državama dopušta nošenje oružja i civilima. Tako je već godinama, ali ništa se ne mijenja. Ta će tema, zacijelo, biti i jedna od dominantnih uoči nadolazećih predsjedničkih izbora.

- U SAD-u se o strožim zakonima o oružju govori, nažalost, nakon svakog masakra, a onda nastupi zatišje do sljedeće tragedije. Čuli smo da je danas predsjednik Joe Biden pozvao Kongres na zabranu prodaje automatskog oružja civilima, oko toga ima potporu demokrata, ali ne i Republikanaca. Prošle godine Kongres je dvostranački donio Zakon o strožoj kontroli onih koji kupuju oružje, posebno onih koji su mlađi od 21 godine i rekla bih da je tu kraj konsenzusa oko ove teme, javlja Slavica.

Građani su, kad je riječ o tom pitanju, podijeljeni po stranačkoj liniji.

- Iako po Gallupu više od 60 posto Amerikanaca želi strože zakone o oružju, građani su oko svih pitanja, pa tako i ovog, podijeljeni po stranačkoj liniji. Za većinu republikanaca 2. amandman Ustava koji jamči pravo na samoobranu je neupitan. Zato ćemo u predsjedničkoj kampanji koja je još uvijek tiha, deset je mjeseci do predizbora u ovoj kampanji, slušati demokrate kako pozivaju na zabranu prodaje automatskog i poluautomatskog oružja civilima te republikance koji govore o porastu nasilja u američkim gradovima i saveznim državama koje kontroliraju demokrati, dodaje naša dopisnica.

Lokalne vlasti ulažu napore kako bi pojačale sigurnost u školama.

- U međuvremenu se lokalne vlasti fokusiraju na sigurnost u školama jer smo vidjeli da su škole česte mete napada. Policiji u Nashvilleu trebalo je samo 14 minuta od početka napada da ubije napadačicu no, nažalost, za roditelje ubijene djece to je bilo prekasno, kaže Branka Slavica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!