U SAD-u sutra izbori za Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata

07.11.2022.

20:05

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

U SAD izbori za predstavnički dom

U SAD izbori za predstavnički dom

Foto: HTV / HRT

U Sjedinjenim Američkim Državama sutra se održavaju izbori za Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata. Mogućnost ranijeg glasanja već je iskoristilo 40 milijuna Amerikanaca, što je više nego na prošlim predsjedničkim izborima. 

- Možemo očekivati promjenu odnosa snaga u Washingtonu. Većina analitičara procjenjuje da će republikanci osvojiti Zastupnički dom, a utrka za Senat ostaje neizvjesna do kraja. Povijesno gledajući, stranka koja ima predsjednika u Bijeloj kući, na ovom mjestu gubi u Zastupničkom domu. U mandatu predsjednika Baraca Obame demokrati su izgubili više od 60 mjesta, a u mandatu Donalda Trumpa republikanci su izgubili više od 40 mjesta, izvijestila je za Dnevnik iz Washingtona Branka Slavica.

Dodala je da predsjednik Joe Biden nije popularan te da ga podupire oko 40 posto građana, što ne ide u prilog demokratima, no oni se nadaju kako bi ovi izbori mogli biti drugačiji prvenstveno zbog odluke Vrhovnog suda o pobačaju, ali i zbog političkog ozračja u zemlji nakon 6. siječnja. Tri četvrtine Amerikanaca zabrinuto je zbog urušavanja demokracije u SAD-u.

- Za 80 posto građana ekonomija je problem broj jedan. Inflacija je u SAD-u rekordno visoka, najviša u posljednjih 40 godina. To je tema o kojoj govore republikanci, kao i o nasilju u gradovima te problemu imigracije. Predsjednik Obama i Trump sudjeluju u ovoj kampanji, a entuzijazam birača snažan je na obje strane, rekla je Branka Slavica.

- Više od 300 republikanskih kandidata koji se natječu za državne, lokalne i savezne dužnosti poriče rezultat izbora, kažu da nisam pobijedio iako su stotine pokušaja osporavanja rezultata propale, čak i na republikanskim sudovima. Oni vam pokušavaju uskratiti pravo glasa i pravo da se vaš glas prebroji. Za njih postoje samo dva rezultata bilo kojih izbora - ili su pobijedili ili su prevareni, rekao je Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

- Natjecao sam se dvaput. Pobijedio dvaput. Drugi put prošao sam mnogo bolje -2020. dobio sam milijune i milijune glasova više nego 2016. Također, dobio sam više glasova nego bilo koji aktualni predsjednik u povijesti naše zemlje. A sada, kako bih našu zemlju učinio uspješnom, sigurnom i slavnom, vjerojatno ću to morati ponoviti, naglasio je Donald Trump, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!