17:44 / 27.05.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

U SAD-u više od 100 tisuća preminulih, u Španjolskoj 10-dnevna žalost

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Španjolska minutom šutnje počela desetodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtva koronavirusa. Virus hara Brazilom i Meksikom.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 5.730.000, a žrtava je više od 350 tisuća. Sjedinjene Države već imaju više od 100 tisuća preminulih. U jednoj od najpogođenijih zamalja pandemijom, Španjolskoj, počela je desetodnevna žalost. 

- Epidemija koronavirusa, najnoviji podaci 

Kao jedna od najpogođenijih zemalja na svijetu, s više od 27 tisuća umrlih i gotovo 230 tisuća oboljelih Španjolska je točno u podne minutom šutnje počela desetodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtva koronavirusa.

Iz Europe stižu i druge, bolje vijesti. Građani Češke, Slovačke i Mađarske mogu slobodno putovati  unutar tih triju zemalja, ali pod uvjetom da se u domovinu vrate u roku od dva dana.

I dok Rusija bilježi više od 8 tisuća novozaraženih samo danas, čime je ukupan broj oboljeljih sve bliže 400 tisuća, predsjednik Vladimir Putin smatra da je epidemiološko stanje bolje pa za 24. lipnja najavljuje otkazanu paradu za Dana pobjede u Moskvi i brojnim drugim gradovima.

Na drugoj strani planeta malo tko razmišlja o paradama. U Brazilu virus neumoljivo i nezaustavljivo hara te osim žrtava, a njih je gotovo 25 tisuća, iza sebe ostavlja i gospodarstvo u rasulu. Vlasnici trgovina poručuju kako je stanje i više nego kritično. Prodaja ne postoji, noraju otpuštati, a država im ne pomaže, tvrde.

Gotovo jednaka priča i iz Meksika u kojem je samo danas zabilježeno novih 500 smrtnih slučajeva. Karantena koja je obvezna - smrtna je presuda malim poduzetnicima.

Kalifornija je poduzela novi korak u smjeru ublažavanja pandemijskih mjera i nakon više od dva mjeseca dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona, uz strogo poštovanje mjera za suzbijanje širenja virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!