08:37 / 23.07.2020.

Autor: V.K./Hina

U SAD-u više od 1100 smrtnih slučajeva od koronavirusa drugi dan zaredom

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: - / REUTERS

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u drugi dan zaredom veći je od 1100, uključujući rekordno dnevno povećanje broja smrtnih slučajeva u Alabami, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.
Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u drugi dan zaredom veći je od 1100, uključujući rekordno dnevno povećanje broja smrtnih slučajeva u Alabami, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Trump: Pandemija će se pogoršati prije nego što se stanje popravi

U SAD-u dnevni broj umrlih veći od 1100 nije zabilježen od svibnja.

Tjednima nakon što je broj žrtava rastao, 23 države sada također imaju porast broja smrtnih slučajeva, prema Reutersovim analizama smrtnosti u posljednja dva tjedna u usporedbi s dva tjedna prije toga.

U srijedu je zabilježen 1101 smrtni slučaj pa je ukupan broj umrlih porastao na 143.000, nakon što je u utorak taj broj porastao za 1141 umrlu osobu.
Ukupno, umrlih je gotovo 4 milijuna.

Države s najvećim brojem umrlih u srijedu su Teksas (197 smrtnih slučajeva), Kalifornija (159), Florida (140) i Ohio (106).

Iako broj umrlih u SAD-u već drugi tjedan zaredom raste, ostao je ispod razine iz travnja, kad su prosječno na dan od virusa umirale 2000 ljudi.

U teško pogođenom okrugu u Teksasu tijela preminulih spremaju u kamione hladnjače, nakon što se broj smrti u tjedan dana udvostručio.

Okrug Hidalgo u južnom dijelu države, na američkoj granici s Meksikom, posljednji tjedan bilježi porast broja zaraženih od 60 posto, prema Reutersovim procjenama, a broj umrlih udvostručio se, na više od 360.

Krematoriji na području okruga Hidalgo imaju listu čekanja od dva tjedna, rekao je lokalni dužnosnik, zbog čega okrug iskorištava pet kamiona hladnjača, a u svaki može stati 50 tijela.

Među 20 država s najvećim brojem zaraženih, SAD je na šestome mjestu u svijetu kada se gleda broj stanovnika.

Kalifornija pretekla New York po broju zaraženih

Kalifornija je u srijedu po broju zaraženih pretekla New York, prvobitni epicentar epidemije u SAD-u.

Ukupan broj slučajeva u najmnogoljudnijoj američkoj državi porastao je u srijedu za 12.122, na ukupno više od 421.000, što je najveći jednodnevni porast od kada je počela pandemija.

Broj umrlih u jednome danu u Kaliforniji, koji se povećao na 159, također je rekordan.

New York je zabilježio daleko najveći broj umrlih od bilo koje američke države, s više od 32.000 smrtnih slučajeva, a Kalifornija je na četvrtome mjestu, s više od 8000 smrtnih slučajeva.

Da je država, Kalifornija bi bila peta u svijetu po ukupnom broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a, Brazila, Indije i Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!