20:13 / 22.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

U SAD-u više od 200 tisuća umrlih od bolesti COVID-19

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Šest tjedana prije predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica bolesti COVID-19 umrlo oko 200.000 ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins.
Šest tjedana prije predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica bolesti COVID-19 umrlo oko 200.000 ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins.

Prema istom izvoru, od 6,9 milijuna oboljelih, do utorka ujutro umrlo ih je 200.005 te je SAD među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom izazvanom novim koronavirusom SARS-CoV-2.

- COVID-19 ove će godine biti treći uzrok smrti u SAD-u i preteći će nesreće, moždani udar i Alzheimerovu bolest. Podcjenjujemo taj virus na vlastitu štetu i štetu onih na koje utječu naše odluke, rekao je Tom Frieden, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ispred bolesti COVID-19 kao uzročnici smrti samo su karcinomi i kardiovaskularne bolesti.

U posljednjih tjedan dana u SAD-u je od virusa umrlo 5300 ljudi, dok je u istom razdoblju u EU-u umrlo 2000 ljudi. U odnosu na broj stanovnika, novi koronavirus svaki dan ubija četiri puta više u Americi nego u Europi.

Najmanje 6000 ljudi je hospitalizirano, a 1500 ih je na respiratoru.

Predsjednik Donald Trump poručuje da će SAD "pobijediti virus, da će podijeliti cjepivo i stati na kraj pandemiji te da će zemlja ući u novo, do sada neviđeno razdoblje prosperiteta, suradnje i mira". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!