Michel: Ubrzati integracije zapadnog Balkana u EU, BiH treba ispuniti 14 kriterija

20.05.2022.

20:26

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Konferencija za medije Charlesa Michela nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH

Konferencija za medije Charlesa Michela nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U Sarajevo je poslijepodne stigao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Sastao se s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega su se zajedno obratili medijima. 

Charles Michel dolazi u tijeku najdublje političke krize u BiH, koja još nem novi izborni zakon, gdje su izbori raspisani u listopadu te gdje hrvati smatraju da nemaju zaštićena prava kada su u pitanju izbori njihovih političkih predstavnika, a da je dosta tema na stolu, vidjelo se u predsjedništvu BiH, gdje se po protokolu trebalo razgovarati 45 minuta, a razgovaralo se 90 minuta. Charles Michel je ponovio tezu da ako zapadni Balkan treba EU, tako EU treba zapadni Balkan i pozvao je na ubrzanje procesa, prije svega 14 prioriteta koja je Europska komisija postavila pred BiH, kako bi stekla kandidatski status. Danas se u Mostaru sastalo predsjedništvo HDZ-a gdje je rečeno da će zajednički nastupiti i kroz HNS i kao stranka koja će istaknuti svoga člana predsjedništva BiH. Sutra je najavljen sastanak vodećih čelnika stranaka s Charles Michelom i očekuje se zajednička izjava koja bi mogla biti potpisana, izvijestio je Ilko Barbarić za Dnevnik HRT-a. 

- Na današnjem sastanku je potpuno jasno kazano da BiH i sve države zapadnog Balkana imaju vrlo jasnu europsku perspektivu. Zatim je kazano da treba tražiti modalitete snažnije suradnje EU i država zapadnog Balkana dok traje proces pristupanja Europskoj uniji, kao naravno i sa državama takozvanog istočnog partnerstva, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


- Mi moramo naći način kako bi ubrzali proces europskih integracija. Vrijeme je za jedan novi zamah u EU. Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata, rekao je predsjednik Europskog vijeća.

On je u kasnim popodnevnim satima stigao u Sarajevo gdje se susreo s dvojicom članova BiH Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, dok se Željko Komšić nalazi na rehabilitaciji nakon što je podvrgnut manjem operativnom zahvatu kralježnice.

Michel je dodao kako će se na zasjedanju Europskog vijeća u lipnju razgovarati o integracijama zemalja nečlanica posredstvom geopolitičke zajednice. To podrazumijeva da bi se zemlje nečlanice postupno uključivale u određene sektore zajedno sa zemeljama EU-a nakon što ispune postavljene kriterije, a ne da se čeka punopravno članstvo.

Ta geopolitička zajednica, format ili platforma, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa europskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU, rekao je Michel.

Od vlasti BiH je izrazio očekivanje da će ispuniti 14 ključnih prioriteta. Europska komisija je nakon predaje odgovora na upitnik sastavila 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status s EU. Među njima je i izborna reforma.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je pak očekivanje da će EU reducirati taj popis od 14 kriterija na pet kako bi BiH što prije dobila kandidacijski status što bi ohrabrilo sve strane u BiH.

- To bi bila nova dinamika koja bi govorila o novim očekivanjima i novoj nadi za EU. Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba rješavati konsenzusom i modelirati neke stvari, rekao je Dodik.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović rekao je kako je u razgovoru predsjednika Europskog vijeća zamolio da BiH što prije dobije kandidacijski status.

Po najavama, Michel će se sutra ujutro susresti s predsjednicima vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarao o prijeporima oko održavanja općih izbora najesen.

Čelnik HDZ-a BiH rekao je danas kako će europskog dužnosnika izvijestiti o opstrukcijama bošnjačke strane u izbornoj reformi. Nije isključio mogućnost potpisivanja izjave o izbornoj reformi i održavanju općih izbora kako bi se otklonili prijepori koji postoje jer su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona BiH te spriječilo preglasavanje Hrvata.

Michel je u posljednja dva dana posjetio Srbiju i Albaniju gdje je razgovarao s vodećim dužnosnicima o procesu europskih integracija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!