U Sarajevu skup potpore Ukrajini, Dodikova suradnica protiv NATO-a

25.02.2022.

14:30

Autor: HRT

Skupina prosvjednika u petak je na skupu u Sarajevu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu

Skupina prosvjednika u petak je na skupu u Sarajevu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu

Foto: Špela Cvitković Iličić / HRT

Manja skupina prosvjednika u petak je na skupu u Sarajevu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu pozivajući da se pomogne napadnutoj zemlji i njenim stanovnicima i zaustavi rat.

Na poticaj proturatnih aktivista u središtu grada okupilo se nekoliko desetaka građana, među kojima je bilo i Ukrajinaca koji su nosili transparente s porukama osude Rusije.

"Podržavamo Ukrajinu" i "Stop imperijalizmu", "Umjesto rata i destrukcije solidarnost i dostojanstvo", bile su neke od ispisanih poruka koje su isticali prosvjednici, dok je njihovo okupljanje proteklo potpuno mirno.

Policija je prije prosvjeda potvrdila kako su još ranije pojačali mjere osiguranja ruskog veleposlanstva u Sarajevu i rezidencije ruskog veleposlanika, kao i ukrajinskog konzularnog ureda, no nisu naveli je li bilo konkretnih prijetnji zbog kojih su te mjere poduzete.

Reakcija političara u BiH na ukrajinsku krizu u petak gotovo da i nije bilo, uz iznimku objave Dušanke Majkić, visoke dužnosnice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i zastupnice u parlamentu BiH, koja je na Twitteru poručila kako bi u toj zemlji morali uzeti ozbiljno rusko protivljenje njenom mogućem članstvu u NATO-u.

Moskva je u ožujku 2021. rekla da će reagirati ako Bosna i Hercegovina poduzme koraka ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije (reći) da niste znali", napisala je Majkić ne pojašnjavajući kome je točno njena poruka upućena.

Ruski ministar Sergej Lavrov je tijekom posljednjeg posjeta BiH u prosincu 2020. otvoreno kazao kako se Moskva protivi članstvu BiH u NATO-u, odnosno kako podupire stajališta dužnosnika bosanskih Srba da BiH treba ostati vojno neutralna.

Zbog tog stajališta, koje je protumačeno kao otvoreno miješanje u unutarnje poslove BiH, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović tada su odbili susret s Lavrovim u Sarajevu, što se pretvorilo u diplomatski skandal bez presedana.

Komšić i Džaferović rusku su agresiju na Ukrajinu osudili najoštrijim riječima, dok je Dodik krajnje oprezno komentirao ukrajinsku krizu, a niti jednom rječju nije osudio postupke Moskve.

"Najbolje bi bilo da BiH ostane neutralna", kazao je prije dva dana Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!