U sjeni COVID-a-19 ponovo krenula "velika kineska migracija"

07.01.2023.

10:43

Autor: HINA/HRT/A.S.

Očekuje se mnogo posjetitelja povom lunarne Nove godine

Očekuje se mnogo posjetitelja povom lunarne Nove godine

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Kina obilježava prvi dan "chun yuna", 40-dnevnog razdoblja putovanja tijekom lunarne Nove godine poznatog prije pandemije kao najveća svjetska godišnja migracija ljudi, a zemlja se nakon otvaranja priprema za povratak golemog broja putnika i širenje COVID-a-19.


Praznici u povodu lunarne Nove godine, koji službeno počinju 21. siječnja, bit će prvi od 2020. bez ograničenja putovanja unutar zemlje.

Tijekom proteklog mjeseca Kina je nakon žestokih prosvjeda protiv masovnog zatvaranja ljudi i ograničenja koja su teško naštetila drugom gospodarstvu svijeta drastično promijenila politiku nultog COVID-aa.

Investitori se nadaju da će otvaranje zemlje u konačnici ponovo oživjeti ekonomiju vrijednu 17 bilijuna američkih dolara koja bilježi najniži rast u proteklih pola stoljeća.

No, nagle promjene mogle bi veliki dio kineskog stanovništva po prvi puta izložiti novom koranavirusu i izazvati val zaraza koji već preplavljuje neke bolnice, prazni police u ljekarnama i produljuje redove ispred krematorija.

U idućih 40 dana, ministarstvo prometa očekuje da će na putovanja krenuti više od dvije milijarde putnika, što je povećanje od 99,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da će doseći 70,3 posto od broja putnika u 2019.

Reakcije na tu vijest su oprečne i dok jedni pozdravljaju slobodu povratka putovanja i slavljenje lunarne Nove godine s obiteljima nakon dugo vremena, drugi su odlučili propustiti putovanja u strahu od širenja zaraze i brige za starije.

U Kini se 2023. slavi godina zeca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!