U Škotskoj idući mjesec kreću voziti autonomni autobusi

05.04.2023.

12:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Autonomni autobus, ilustracija

Autonomni autobus, ilustracija

Foto: SariMe / Shutterstock

Idući mjesec preko mosta nedaleko škotske prijestolnice Edinburga počinju voziti autonomni autobusi, a vjeruje se da je riječ o prvim takvim samovozećim vozilima u javnom prometu.

Prijevoznička tvrtka Stagecoach najavila je da će samovozeći autobusi 15. svibnja krenuti voziti 22,5 kilometara dugu rutu između Ferrytoll park and ride stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske postaje Edinburgh Park, preko mosta Forth Road.

Pet autobusa na jedan kat prevozit će oko 10 tisuća putnika tjedno. Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat. U busevima će biti i dva zaposlenika.

Sigurnosni vozač sjedit će na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagat će putnicima s ukrcajem, kupnjom karata i drugim upitima.

Britanska vlada smatra da je riječ o prvoj javnoj liniji s velikim autonomnim autobusima.

Ministar prometa u škotskoj vladi Kevin Stewart to je nazvao uzbudljivom prekretnicom i inovativnim i ambicioznim projektom.

Direktorica Stagecoacha Carla Stockton-Jones izrazila je zadovoljstvo što prva autonomna flota autobusa kreće na istoku Škotske gdje je sjedište tvrtke i mjesto iz kojeg je krenula prije 40 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!