15:08 / 05.09.2020.

Autor: HRT/Hina

U Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj rekordan broj zaraženih koronavirusom

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: - / REUTERS

Skok u Slovačkoj slijedio je nakon rekordnog porasta broja zaraženih u zemljama u regiji poslije ljetnog odmora i povratka učenika u škole.
Slovačka je u subotu zabilježila 226 slučajeva koronavirusa, što je najveći broj zaraženih u danu u toj europskoj zemlji od početka pandemije, a rekord bilježe i njezini susjedi Češka i Mađarska.

Skok u Slovačkoj slijedio je nakon rekordnog porasta broja zaraženih u zemljama u regiji poslije ljetnog odmora i povratka učenika u škole. Vlasti pokušavaju izbjeći velika zatvaranja zemlje, poput onog na početku pandemije koje je naštetilo gospodarskoj aktivnosti.

Češka je u subotu izvijestila o 798 slučajeva, što je najveći dnevni porast do sada. Mađarska također bilježi rekord s 510 novih zaraza.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Slovačkoj i dalje je među najnižima u Europi. Umrlo ih je 37. Ukupno je u toj zemlji zaraženo 4526 ljudi.

Slovačka je uspjela suzbiti širenje koronavirusa u svibnju i lipnju kada su većinom bilježili jednoznamenkast broj zaraza u danu.

No nekoliko puta je od kolovoza imala više od 100 slučajeva zaraze dnevno. Prijašnji rekord od 137 zaraženih zabilježen je 3. rujna.

U odgovoru na zdravstvenu krizu zemlja je postrožila mjere vezane uz nošenje maski i okupljanje ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!