U Slovačku dnevno ulazi oko dvije tisuće izbjeglica iz Ukrajine

03.05.2022.

10:52

Autor: M.L./HRT/IMS

Slovačka

Slovačka

Foto: HTV / HRT

Trenutačno je situacija na najvećem slovačkom graničnom prijelazu s Ukrajinom Višne Nemecke mnogo mirnija. Na samom početku ruske agresije ovdje je dnevno znalo prelaziti i više od 15 tisuća izbjeglica, danas je taj broj znatno manji pa u Slovačku dnevno ulazi oko 2 tisuće izbjeglica.

O svim tim izbjeglicama na prijelazu brine se devet organizacija, uključujući Caritas i Crveni križ, kao i pripadnici slovačke policije, vojska, liječnici, psiholozi i brojni volonteri. Dnevno u jednoj osmosatnoj smjeni radi između 50 i 60 ljudi, koji izbjeglice spremno očekuju.

Agnesa Kopernicka zadužena je za odnose s medijima. Kaže kako je situacija danas prilično mirna.

- Znatno manje ljudi dolazi, više nema redova na granici. Dnevno u Slovačku ulazi između 2000 i 3000 izbjeglica, a približno isto toliko ih se i vraća natrag u Ukrajinu. Neki dolaze automobilima i nastavljaju put u ostale zemlje Europske unije, a neki ostaju ovdje. Mi ih prebacujemo u prvu pristupnu točku, kamp Mihalovce, gdje dobivaju svu potrebnu pomoć, prijavljuju se za smještaj, prijevoz, mogu se odmoriti te zatražiti privremeno sklonište u Slovačkoj, kaže Kopernicka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!