12:25 / 30.04.2022.

Autor: Ivana Perić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Slovačku ušlo oko 370 tisuća ukrajinskih izbjeglica

U Slovačku ušlo oko 370 tisuća ukrajinskih izbjeglica

U Slovačku ušlo oko 370 tisuća ukrajinskih izbjeglica

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ruska agresija na Ukrajinu traje već 66 dana. Gotovo 5 i pol milijuna ljudi napustilo je zemlju, a u Slovačku ih je ušlo oko 370 tisuća. Mnogi gradovi, i oni uz granicu s Ukrajinom i oni u smjeru glavnog grada Bratislave, od početka rata spremno dočekuju izbjeglice. 

HRT-ova novinarka Ivana Perić javila se iz Trenčina, grada stotinjak kilometara udaljenog od glavnog grada Bratislave i tristotinjak od ukrajinske granice, u kojem trenutačno boravi 1.000 ukrajinskih izbjeglica.

- Mnogi su manji slovački gradovi poput Trenčina odmah na početku agresije širom otvorili vrata izbjeglicama nudeći im pomoć, privremeni smještaj, ali i psihološku pomoć. Osim nekoliko punktova gdje se prikuplja humanitarna pomoć i za Ukrajinu i za izbjeglice, nudi im se podrška pri zapošljavanju, djeca imaju priliku ići u školu i vrtić, zdravstvena zaštita, a od države, dok se ne zaposle, dobivaju materijalnu pomoć od 60-ak eura po osobi. Velik broj izbjeglica smještenih ovdje u Trenčinu već je pronašao posao, djeca su krenula u školu i vrtiće i mnogi od njih za sada ne razmišljaju o povratku u Ukrajinu. Kažu, slike stradanja i onoga što su prošli još su im presvježe, a vijesti koje iz svoje zemlje svakodnevno primaju nimalo ih ne ohrabruju, rekla je Ivana Perić.

- Trećeg ožujka bili smo u kuhinji, odjednom sam čula snažan huk. Vrata su bila otvorena. Bilo mi je važno samo zaštititi djecu. Naš dom potpuno je razoren, rekla je Lena Tsihanok, izbjeglica iz Černiholja.

- U Zaporižju je kao i u velikom dijelu Ukrajine. Ondje je još vrlo opasno i zbog djece se nećemo vratiti, rekla je Tatjana Kušnarova, izbjeglica iz Zaporižja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!