10:34 / 05.03.2020.

Autor: I.Z./Hina/HRT

U Sloveniji u danu od jednog na šest zaraženih koronavirusom

Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Foto: - / REUTERS

Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku. Slovensko ministarstvo zdravstva poziva sve koji su bili u kontaktu s njim, da im se jave.
Broj oboljelih od koronavirusa u Sloveniji porastao je na šest, potvrdilla je državna tajnica Simona Repar Bornšek za slovensku televiziju.

Iako Slovenija prekjučer nije imala zarazu koronavirusom, a jučer zabilježen prvi slučaj, danas je broj narastao tijekom dana na šest. Vlada je do 18 sati potvrdila tri slučaja zaraze koronavirusom, a večeras je Repar Boornšek rekla da su potvrđene još tri zaraze - muškarca i žene koji su putovali kroz Italiju i tamo se zarazili te nisu povezani sa skupinom prve tri zaražene osobe.

Kasnije je objavljeno da je zaražen i šesti, mlađi muškarac iz Štajerske.


Drugozaraženi je bio u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istoga dana je po povratku iz Italije bio na urgentnom odjelu bolnice u Ljubljani, no tamo su ga uputili kući. Već tada je imao znakove bolesti, koje je najprije pripisivao ozljedi koju je prije toga zadobio u Maroku.

Jučer je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, otišao u dom zdravlja Vič u Ljubljani, mimo svih javnih upozorenja da se oni koji sumnjaju na infekciju koronavirusom najprije moraju javiti telefonom svom liječniku. Dežurna liječnica uputila ga je vozilom hitne pomoći u Infekcijsku kliniku, gdje je nakon pozitivnog testa smješten u izolacijsku sobu.

Slovensko ministarstvo zdravstva prikuplja podatke o tome s kime je sve oboljeli bio u kontaktu od polaska na put u Maroku i pozivaju sve koji su bili u kontaktu s njim, u avionu ili čekaonici hitne pomoći, da im se jave.

Ravnateljica direktorata za javno zdravlje u ministarstvu zdravstva Mojca Gobec izjavila je za Slovensku televiziju kako panika nije potrebna te da preventivne mjere za suzbijanje širenja zaraze i eventualne epidemije ostaju za sada iste koje su donesene prethodnih dana i tjedana, a eventualne nove mjere ovisit će "od ocjene s rizika".

Za uzimanje brisova koji odlaze na testiranje u tri laboratorija u Ljubljani i Mariboru predviđeno je 16 "ulaznih centara", regijski smještenih u bolnicama po cijeloj Sloveniji, a za eventualno primanje više oboljelih rezervirane su izolacijske sobe u tri bolnice, u Ljubljani, Mariboru te Golniku kod Kranja.

Prvi slovenski pacijent s koronavirusom boravio u Maroku s tri Hrvata

Prvi slovenski pacijent zaražen koronavirusom, koji je u srijedu hospitaliziran, boravio je prije toga desetak dana u Maroku u skupini turista u kojoj su se nalazila i tri hrvatska državljana, navodi u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

Bila je to grupa od 15 turista koji su u Maroko otputovali u organizaciji jedne slovenske turističke agencije, njih 12 iz Slovenije i tri iz Hrvatske, doznaje STA od jednog sudionika putovanja.

Ostali turisti, koji su s kasnije hospitaliziranim Ljubljančaninom putovali u Maroko, nisu s njime družili i bili u čestom i bliskom kontaktu, jer je zadnjih nekoliko dana putovanja preležao u svojoj sobi, a neimenovani sugovornik STA  navodi da se s oboljelim nije ni vratio istim letom u Sloveniju. Muškarac, za kojega se u srijedu pokazalo da je pozitivan na koronavirus, navodno je po Maroku desetak dana putovao motociklom.

Danas je testirana i njegova supruga, a nalaz je bio negativan, no unatoč tome privremeno ostaje kod kuće. Ubrzano se traže i ostale osobe s kojima je oboljeli bio u kontaktu od subote kad je došao u zemlju, prenose slovenski mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!