13:12 / 25.03.2020.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

U Španjolskoj broj preminulih veći nego u Kini

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: - / REUTERS

U Španjolskoj su od koronavirusa, prema posljednjim podacima preminule 3 434 osobe.
Španjolska je druga zemlja, nakon Italije u kojoj je broj preminulih veći nego što je u Kini. Izvijestilo je to španjolsko ministarstvo zdravstva.

Španjolski ministar zdravstva rekao je da je u posljednja 24 sata preminulo 738 osoba. Ukupno preminule 3.434 osobe, dok je ukupan broj zaraženih s jučerašnjih 39.673 porastao na 47.610 osoba.

Koronavirus: Iz minute u minutu

U Kini, je do sada, broj preminulih u pandemiji 3281 čovjek.

Pandemija u Španjolskoj je počela u Madridu, gdje i ima najviše oboljelih. Novi broj preminulih od koronavirusa predstavlja 27-postotni skok u odnosu na dan ranije. Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, iz koje se virus proširio prije četiri mjeseca. U Kini je dosad život izgubilo 3.287 osoba.

Jedino Italija, najpogođenija europska zemlja, ima više mrtvih, njih 6.820.
Španjolska proživljava najteži tjedan pa je u srijedu broj inficiranih osoba uzletio za gotovo 8.000, na ukupno  47.610 osoba, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Španjolska zdravstvena služba još uvijek čeka vrhunac broja oboljelih nakon kojeg bi se on stabilizirao pa počeo padati. Rezultat ograničenja kretanja stanovništva, uvedenog 13. ožujka, tek se očekuje.

- Smanjenje društvenog kontakta je gotovo potpuno. Vjerujem da smo jako blizu vrhunca, rekao je Fernando Simón, šef zdravstvene službe.

Oko 47 milijuna stanovnika smije izlaziti iz kuća samo pri odlasku na posao, trgovinu s hranom, bolnicu,ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju, te kako bi prošetali psa.

Tijekom dana bi španjolski parlament trebao potvrditi produženje izvanrednog stanja do 11. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!