23:46 / 09.04.2020.

Autor: M.M./Hina

U Španjolskoj izvanredno stanje do 26. travnja, moguće novo produženje

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

U Španjolskoj su danas preminule 683 osobe od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodna dva dana.
Španjolski parlament odobrio je produženje izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana, do 26. travnja, no premijer Pedro Sánchez poručio je kako će nakon toga morati zatražiti i novo produženje kako bi suzbio širenje koronavirusa.

-
Španjolska nastavlja trend pada zaraze, 'požar se gasi'   

Vlada može produživati izvanredno stanje za maksimalno petnaest dana uz odobrenje parlamenta, a danas je drugi put produženo.

Oko 47 milijuna stanovnika se od 13. ožujka nalazi u svojim domovima a dopušten im je izlazak samo u trgovinu s hranom, ljekarnu, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku postaju te kako bi prošetali psa.

Od 30. ožujka zabranjen im je odlazak na poslove osim ako rade u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje ili plina.

Za novo produženje glasalo je 270 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.

Vladajući socijalisti i oporbeni konzervativci podržali su aktualne mjere do 26. travnja, a usprotivila se desna stranka Vox i antikapitalistička katalonska stranka CUP. Katalonski zagovornici nezavisnosti ERC i JxCat suzdržali su se od glasanja.

Najvjerojatnije ćemo za 15 dana morati zatražiti novo produženje. Izlazak iz tunela će biti postepen i težak, rekao je premijer Sánchez tijekom obraćanja u parlamentu. Vratit ćemo se kako bismo zatražili podršku za ovu ključnu mjeru u zaštiti života i zdravlja građana. Ona funkcionira. Nakon borbe u agoniji, požar dolazi pod kontrolu, dodao je.

U Španjolskoj su danas preminule 683 osobe od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodna dva dana, a ukupan broj žrtava dosegnuo je 15.238. Samo Italija ima više preminulih od koronavirusa. Istovremeno je oboljelo novih 5.756 stanovnika čime se broj inficiranih popeo na 152.446. To je 4 postotni rast u odnosu na dan ranije. Ranije je bio više od 20 posto.

Svjesni smo žrtve koju će stanovnici podnijeti ovim drugim produženjem ograničenja kretanja, no to je neophodno kako bi se konsolidiralo dosad postignuto, izjavio je Sánchez.

Ne smijemo sada popustiti. Počinjemo vidjeti kraj ovog dugog puta. Moramo učiniti ovaj novi napor kako bismo izašli iz tunela, poručio je.

Pablo Casado, vođa oporbenih konzervativaca podržao je produženje izvanrednog stanja tijekom glasanja no istaknuo je kako je moralni autoritet vlade za traženje povjerenja i jedinstva svih stranaka ravan nuli.

Ja neću biti taj koji će tražiti odgovornost vlade usred ove oluje, no doista vjerujete da ste sve dobro napravili? Nećete nikoga tražiti oprost?, upitao je Casado premijera.

Santiago Abascal, vođa treće stranke po brojnosti u parlamentu Vox, optužio je lijevu koalicijsku vladu za zdravstvenu, gospodarsku i radničku tragediju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!