15:14 / 22.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Španjolskoj ponovno porastao broj umrlih, no i dalje vidljiv napredak

Foto: Sergio Perez/Reuters, arhiva

Foto: Sergio Perez/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Danas je minutom šutnje i puštanjem španjolske himne zatvoreno gradsko klizalište u Madridu koje je proteklih tjedana bilo prenamijenjeno u mrtvačnicu.
U Španjolskoj je danas preminulo 435 osoba od koronavirusa, čime je četvrti dan zaredom nastavio rasti broj žrtava, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, no, kako se ističe, u odnosu na situaciju prošlog tjedna i dalje je vidljiv napredak.

Održavamo se na razini od oko 400 preminulih posljednjih dana, no u odnosu na prošli tjedan je vidljiv napredak, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. Prošli tjedan je dnevno umiralo između 517 i 565 pacijenata.

Španjolska je s 21.717 žrtava druga zemlja u Europi prema broju preminulih od koronavirusa, nakon Italije.

Danas je minutom šutnje i puštanjem španjolske himne zatvoreno gradsko klizalište u Madridu koje je proteklih tjedana bilo prenamijenjeno u mrtvačnicu. S obzirom da su lijesovi dolazili u velikom broju gradska mrtvačnica ih nije mogla sve zaprimiti pa je u prenamijenjeno klizalište bilo dovezeno 1.146 tijela. Pritisak je popustio, a tijela se sada odvoze na druga mjesta.

U Španjolskoj, zemlji s najviše oboljelih u Europi, inficiralo se 208.389 stanovnika, a oporavilo ih se 85.915.

Premijer Pedro Sánchez, koji traži od parlamenta produljenje izvanrednog stanja u zemlji do 10. svibnja, rekao je kako bi u drugoj polovici svibnja mogao ublažiti kontrolu kretanja stanovništva. Nije iznio detalje, baš kao niti šef liječničke službe Simón.

Španjolska vrlo oprezna u popuštanju mjera

- Svi znamo da je pala stopa širenja koronavirusa, ali to je tek potrebno provjeriti i potvrditi. Točno je da će se moći postupno popuštati s mjerama ograničenja kretanja stanovnika, no uvjeti za to tek trebaju biti stvoreni, izjavio je Simón.

Danas je broj novooboljelih porastao 2 posto u odnosu na dan ranije. Ta je stopa prisutna već nekoliko dana.

- Puno je opcija na stolu kako ublažiti mjere. Naše radne grupe će procijeniti koje mjere uvesti. Jasno je da sve neće biti uvedene istovremeno, jer bi se opet mogla povećati stopa zaraze, a sustav dovesti u opasnost, rekao je Simón ne navevši niti jednu konkretnu opciju koja se razmatra.

Oko 47 milijuna stanovnika je od 14. ožujka zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Od nedjelje će djeca do 14 godina starosti smjeti pratiti jednog roditelja prilikom odlaska u trgovinu i farmaciju, poručila je jučer vlada. Slobodno šetanje ostat će zabranjeno, a parkovi i igrališta zatvoreni.

Simón je međutim rekao kako djeca ne bi trebala s roditeljima ulaziti u trgovine jer je u supermarketima veća mogućnost kontakta s ljudima nego na ulici.

- Ne znam gdje će dijete u pratnji roditelja smjeti izaći, kazao je šef liječničke službe pokazujući tako neizravno kakvi su razmjeri pandemije i strahovi i dileme koji je prate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!