12:32 / 29.03.2020.

Autor: HRT/Hina

U Španjolskoj preminulo 838 osoba, u pripremi obustava proizvodnje

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju preminulih i četvrta po broju zaraženih u svijetu.
U Španjolskoj je u nedjelju preminulo još 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada obustavlja sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim nužnih, javlja Reuters.

●  Koronavirus: Najnovije informacije

● U Španjolskoj preminule 832 osobe u najtragičnijem danu

Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju preminulih i četvrta po broju zaraženih u svijetu. Ovo je najgori vikend od izbijanja epidemije jer su i u subotu, u samo jednom danu, preminule 832 osobe.

U nedjelju je broj novooboljelih porastao za 6.549 na ukupno 78.797. Diljem Španjolske otvaraju se improvizirane bolnice, poput najveće na madridskom velesajmu ili u predgrađu Leganés gdje je prenamijenjena košarkaška dvorana.

Medicinske sestre i liječnici, kojima nedostaje zaštitne opreme, izliječili su 14.709 pacijenata.

U nedjelju će biti održan izvanredni sastanak vlade na kojem će biti potvrđena dodatna mjera u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa.

Od ponedjeljka će na dva tjedna biti obustavljene sve gospodarske aktivnosti osim onih nužnih, poput zdravstva, proizvodnje hrane, trgovina s hranom, medija, distribucije struje i plina.

Još od 14. ožujka stanovnici smiju izlaziti samo kako bi otišli na posao, u trgovinu s hranom, ljekarnu, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku postaju ili prošetati psa. Sada neće smjeti ni na posao, osim ako nije naveden kao nužan u dokumentu koji će biti objavljen tijekom dana i stupiti na snagu u ponoć.

Premijer Pedro Sánchez u subotu je s konferencije za medije prozvao Njemačku, Nizozemsku i ostale zemlje EU-a koje se protive izdavanju zajedničke obveznice kojom bi se prikupio novac za zdravstvo i nadoknadu gospodarske štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!