08:14 / 12.07.2020.

Autor: Hina/HRT

U Španjolskoj se koronavirus opet širi na više od 100 mjesta

REUTERS/Enrique Calvo

REUTERS/Enrique Calvo

Foto: - / REUTERS

Čim je 47 milijuna stanovnika dobilo slobodu kretanja, zabilježena su brojna okupljanja, uključujući zabave, što je dovelo do nove zabrinjavajuće situacije.
Koronavirus ponovno se širi u Španjolskoj pa je jučer navečer registrirano više od 100 žarišta, najjače je oko katalonskog grada Lleide, izvijestilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Ministar Salvador Illa rekao je tijekom dana da je ponovno širenje virusa neminovno dok se ne pronađe cjepivo ili lijek.

Španjolska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja, ukinula je izvanredno stanje 21. lipnja kako bi oživjelo paralizirano gospodarstvo. Čim je 47 milijuna stanovnika dobilo slobodu kretanja, zabilježena su brojna okupljanja, uključujući zabave, što je doveli do nove zabrinjavajuće situacije. U posljednja dva tjedna dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze.

Ministar Illa pozvao je stanovnike na odgovorno ponašanje, ponjaprije u Kataloniji koja je trenutačno najpogođenija. Katalonska vlada stavila je u izolaciju domove za starije na području Lleide, gdje je zabilježeno 20 žarišta virusa. Dvanaest ih je registrirano u tvrtkama za berbu voća i povrća u tamošnjim poljima, a četiri u domovima za starije.

U bolnicama u Lleidi udvostručio se broj pacijenata posljednjih dana. U gusto naseljenom gradu L'Hospitalet de Llobregat, naslonjenom na Barcelonu, u posljednjih tjedan dana oboljelo je 107 stanovnika.

Situacija je zabrinjavajuća i u sjevernim pokrajinama Galiciji i Baskiji jer danas se ondje održavaju regionalni izbori. Obje autonomne pokrajine zabranile su glasanje zaraženima koronavirusom, što izaziva polemike.

Južna pokrajina Andaluzija koju krase pješčane plaže, a gdje posljednjih dana temperature dosežu 40 stupnjeva, uvela je obvezno nošenje maski za lice na javnim mjestima.

Španjolska je 21. lipnja otvorila granice i dopustila turistička putovanja, no zasad nema većeg broja dolazaka iz inozemstva. U unutarnjem prometu također nema gužvi.

U Madridu je autobusni kolodvor Avenida de América, odakle autobusi idu u velike gradove Barcelonu, Zaragozu i Granadu, bio sablasno pust u večernjim satima. Stanovnici Madrida šeću ulicama s maskama te sjede na terasama kafića koje su subotom navečer ispunjene.

Od veljače su se u Španjolskoj zarazile 254.000 stanovnika, a ozdravilo ih je 150.380. Preminulo je 28.400 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!