U Španjolskoj uhićeno 45 trgovaca kokainom, sudjelovala i Hrvatska

28.02.2022.

15:41

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Stanislavskyi / Shutterstock

Španjolska policija je izvijestila kako je u suradnji s policijama šest europskih zemalja, među kojima i Hrvatske, uhićeno 45 članova albanske kriminalne skupine koja je trgovala kokainom po čitavoj Europi.

- Uhićeni su uvozili kokain iz Južne Amerike pa ga dopremali u više europskih luka te zatim organizirali njegov transport avionima, brodovima, kamionima i automobilima. Na taj su način uspostavili kompletnu mrežu od mjesta nabave do konačne destinacije, priopćila je španjolska policija.


Dodala je kako su članovi organizacije često putovali u Dubai, Meksiko i Kolumbiju, gdje su "dogovarali nezakonite poslove".


U Španjolskoj i nekoliko drugih zemalja "prali" su novac dobiven od prodaje kokaina, odnosno prikrivali porijeklo nezakonito stečenog novca. Organizacija je imala kompletno uspostavljenju strukturu na Mallorci od kuda je 'prala' novac. 


- U Njemačkoj i Hrvatskoj su također imali sličnu strukturu, odnosno poslove koji su im služili kao paravan, dodala je policija u priopćenju.


U Hrvatskoj uhićene dvije osobe


U Hrvatskoj su uhićene dvije osobe, od kojih je jednu španjolska policija označila "glavnim ciljem" operacije. 


Bila je uhićena i treća osoba, no ona je zatim puštena. Identitet tih triju osoba nije objavljen. 


Policija je u Hrvatskoj pretražila tri objekta te zaplijenila dva pištolja, 56.000 eura, jedan lažni dokument te nekoliko kompjutera i mobitela, objavljeno je.


U Belgiji privedeno 30 osoba


- U sklopu zajedničke operacije u Belgiji je privedeno 30 osoba te zaplijenjeno 1,3 milijuna eura. Ondje je pronađeno i 10 kilograma kokaina te 12 komada kratkog vatrenog oružja od kojih su dva imala prigušivače, izvijestila je španjolska policija.


Uhićenja i pretresti obavljeni su i u Italiji te Nizozemskoj. 


Opsežna međunarodna operacija


U međunarodnu operaciju, u kojoj je sudjelovalo ukupno 580 agenata, bili su uključeni britanska policija i američki FBI. Istraga je počela suradnjom Belgije i Španjolske, zemlje u kojoj je 2018. uhićen visokopozicionirani član te organizacije. U siječnju 2020. je zaplijenjeno 440 kilograma kokaina u Barceloni, gdje su bila privedena četiri albanska državljana. U rujnu 2020. godine je u Belgiji pronađeno 2.500 kilograma kemijskih proizvoda koji se koriste za preradu i čuvanje kokaina namijenjenog prodaji.


- Policijski agenti vjeruju da je velika količina kokaina zaplijenjenog posljednjih godina diljem Europe bila vezana uz osobe uhićene u ovoj akciji, priopćila je španjolska policija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!