17:08 / 03.07.2020.

Autor: V.K./Hina

U Srbiji 11 žrtava korone za 24 sata, najviše u jednom danu od početka epidemije

Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

Foto: - / REUTERS

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su 11 žrtava covida-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka.
Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su 11 žrtava covida-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka.

U posljednja 24 sata potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere na snazi su u Beogradu i još pet gradova.

Od četvrtka u 15 sati do petka u isto vrijeme od 8102 testirana uzorka 309 je bilo pozitivno, a prema izvješćima lokalnih covid bolnica petero oboljelih preminulo je u Novom Pazaru, koji je uz Beograd, drugo veliko žarište.

Prema podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, povećan je i broj zaraženih koji su na bolničkom liječenju - s 1996 u četvrtak na 2142 u petak, dok je na respiratorima danas 85 pacijenata, a dan ranije bio je 81.

Od početka epidemije 6. ožujka testirana je ukupno 426.981 osoba, zaraza je potvrđena u 15.504 slučaja, a umrlo je 298 oboljelih, uz postotak smrtnosti od 1,98.

Uz izvanredne mjere koje su ranije proglašene u Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu, Ivanjici i Vranju, vlada Srbije u petak je usvojila paket izvanrednih mjera i za Beograd kojima se, bez iznimke, ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od 23 sata do šest narednog dana.

Uvodi se obaveza nošenje zaštitnih maski, uz poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol, u svim zatvorenim prostorima, u javnom gradskom, prigradskom i u međugradskom prijevozu, a prekršiteljima je propisana kazna od oko 40 eura.

Vlada je donijela i odluku o zabrani okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100 osoba, a na otvorenom prostoru do 500, a uz obvezu poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol.

Sve mjere usvojene za Beograd vrijedit će do 18. srpnja.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!