U Srbiji nakon Pfizerovog, docijepljen kineskim cjepivom

14:04 / 01.03.2021.

Autor: Hina

Cijepljenje najugroženijih diljem svijeta

Cijepljenje najugroženijih diljem svijeta

Foto: Heo Ran / REUTERS

Stanovnik Vranja, na jugu Srbije,  dosad je jedina poznata iznimka u nacionalnoj kampanji cijepljenja jer je primio dvije doze cjepiva različitih proizvođača, javili su  lokalni mediji u Srbiji.

Slađan Antić cijepljen je cjepivom Pfizer-BioNTecha, a kad je posredstvom e-sustava dobio SMS poziv za docjepljivanje u lokalnoj sportskoj dvorani, primio je kinesko cjepivo Sinopharm, objavio je portal InfoVranjske.

Antić je za taj portal rekao kako je 28. siječnja primio prvu dozu Pfizerova cjepiva, a da je pogreškom docijepljen drugom dozom kineskog proizvođača.

Liječnicima je, kako kaže, pokazao svoj karton cijepljenja, razgovarao s liječnikom, a nakon toga mu je medicinska sestra dala cjepivo. Nakon što se pobunio, rekavši da je već primio Pfizer-BioNTechovo cjepivo, objašnjeno mu je da na tom punktu za cijepljenje nemaju američko-njemačko cjepivo, a da je Sinopharmovo cjepivo dobro.

Uslijedio je niz konzultacija na lokalnoj razini te s nacionalnim Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu i Antić je dobio terapiju, ali tvrdi da se "ne osjeća dobro".

Srbija je među vodećim zemljama u svijetu po broju cijepljenih na milijun stanovnika i kampanju imunizacije vodi kroz e-sustav na državnoj razini, a dosad je iskorišteno više od 1,4 milijuna doza, od čega je i drugu dozu primilo 512.000 ljudi.

U Beograd je u nedjelju navečer iz Rusije stigao kontigent s još 100.000 doza cjepiva Sputnjik V, a u ponedjeljak se očekuje još 58.500 doza Pfizerova cjepiva.

S isporukom 100.000 doza Sputnjika V Srbija je premašila dva milijuna nabavljenih doza, potvrdila je predsjednica vlade Ana Brnabić i najavila da 5. ožujka iz Kine stiže još 500.000 doza Sinopharma.

- Mi s cjepivima nemamo problem, rekla je premijerka novinarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!