16:38 / 24.03.2021.

Autor: M.Š./HRT/Hina

U Srbiji opet golem broj novozaraženih, ali strožih mjera nema

Tetiranje na koronavirus u Beogradu

Tetiranje na koronavirus u Beogradu

Foto: Milos Tesic / ATAImages

Epidemija u Srbiji ne jenjava, naprotiv - u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 37 osoba, među 17.684 testirana uzorka registrirano je ponovno više od 5000 novooboljelih, a broj pacijenata na COVID odjelima i dalje je više od 6000.

Krizni stožer jutros je analizirao učinke epidemioloških mjera, ali trenutačne zabrane rada trgovačkim centrima i većini djelatnosti, unatoč očekivanjima, nisu pooštrene, ali ni ublažene, osim što je najavljena odluka kojom će biti reguliran ulazak u zemlju uoči očekivanog vala državljana Srbije iz europskih zemalja uoči uskrsnih praznika.

Kako je objasnio član Stožera Zoran Gojković, vlada će uredbom precizirati da svi oni koji budu potpuno cijepljeni cjepivima odobrenima u Srbiji, mogu ući u zemlju bez PCR testa i obvezne izolacije. Isto će vrijediti i za strane državljane, koji će pod jednakim uvjetima moći bez PCR testa i karantene ući u Srbiju.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, potvrđeno je 5.297 novih slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju je 6349 pacijenata, a na respiratoru ih je 243. U utorak je bilo 6178 pacijenata u bolnicama, od kojih 238 na respiratoru.

Tatjana Adžić Vukićević, ravnateljica COVID bolnice otvorene koncem prošle godine u Batajnici kod Beograda, upozorila je danas da su odjeli te ustanove "gotovo na maksimumu" svojih kapaciteta.

Prema njezinim riječima, s više od 5000 novozaraženih koronavirusom dnevno, zdravstveni sustav trpi iznimne pritiske, mjesta je sve manje, a liječnici i medicinsko osoblje na rubu su izdržljivosti.

- Pritisak na bolnicu je golem, riječima se ne može opisati, ulažu se nadljudski napori, istaknula je Adžić Vukićević za RTS.

- U toj bolnici s 900 kreveta 800 je namijenjeno poluintenzivnoj njezi, 100 je za intenzivno liječenje, a 60 pacijenta je na respiratoru, dodaje. 

U Srbiji su od početka epidemije 6. ožujka prošle godine testirana ukupno 3.313.232 uzorka, potvrđeno je 566.669 slučajeva infekcije koronavirusom, preminulo je 5039 oboljelih, a stopa smrtnosti je 0,89 posto.

U kampanji masovnog cijepljenja dosad je upotrijebljeno više od 2,3 milijuna doza, a oko 900.000 ljudi primilo je i drugu dozu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!