19:18 / 23.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

U Srbiji pad broja novozaraženih

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zadnja 24 sata preminulo je još petero oboljelih, što je dosad ukupno 139 žrtava covida-19, dok su 1063 osobe izliječene.
U Srbiji su u zadnja 24 sata zabilježena 162 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok ih je dan ranije bilo 224, a testirano je 2688 osoba, priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Od početka epidemije 6. ožujka do danas u 15 sati napravljena su 51.324 testa, koronavirus potvrđen je kod ukupno 7276 osoba, od kojih je 3477 u bolnicama, a 96 na respiratorima.

U zadnja 24 sata preminulo je još petero oboljelih, što je dosad ukupno 139 žrtava covida-19, dok su 1063 osobe izliječene.

U Srbiji su od početka epidemije zaražena 622 zdravstvena  djelatnika.
Član Kriznog stožera epidemiolog Predrag Kon ukazao je na epidemiološku statistiku i rezultate koji pokazuju da

Srbija "izlazi iz teške situacije s koronavirusom", te da su ekscesi koji mogu pridonijeti širenju zaraze sve rjeđi. "Čak i ako se ekscesi dogode, ne mogu povećati potencijal virusa", ustvrdio je Kon na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog kriznog stožera.

On je upozorio da je vraćanje koronavirusa moguće, podsjetivši da je na to ukazala i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kazao je da se upravo zbog toga "mora razmišljati kako da Srbija sačuva i kapacitete i sposobnost brzog reagiranje", naglasivši da uvedene mjere treba postupno ublažavati.

Po njegovoj procjeni, sporadični slučajevi produžit će se još dva tjedna, ali Srbija izlazi iz epidemijskog trenda bolesti.

Ranije danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mjeru Vlade kojom će policijski sat od petka do ponedjeljka biti na snazi još najmanje jedan vikend, a moguće i za vikend uz Međunarodni praznik rada 1. svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!