17:26 / 09.03.2021.

Autor: Hina

U Srbiji više od 4500 novozaraženih, liječnici traže zatvaranje

Beograd

Beograd

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages / PIXSELL

U Srbiji, unatoč pojačanim ograničenjima tijekom vikenda, i dalje raste broj novih slučajeva zaraze i broj umrlih od bolesti COVID-19. Zbog toga medicinski dio kriznog stožera zahtijeva da se strožim mjerama na najmanje tjedan dana presječe trend širenja infekcije.


U posljednja 24 sata u Srbiji je umrlo 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4576 bilo je pozitivno na koronavirus, priopćilo je ministarstvo zdravstva.


Povećan je i broj pacijenata na COVID odjelima u bolnicama diljem zemlje - danas ih 4279, od kojih 189 na respiratoru. Beograd i dalje ima najviše novozaraženih, 1331, dok po više od 300 zaraženih imaju Novi Sad (359) i Niš (304).


Za danas najavljena sjednica kriznog stožera nije održana, još se ne zna zašto.


Epidemiolog i član stožera Predrag Kon ocijenio je da se epidemiološka situacija pogoršava. Ponovio je upozorenje i zahtjev medicinskog dijela stožera da se sve djelatnosti rizične za širenje zaraze moraju "zaključati na najmanje tjedan dana" kako bi se spriječilo širenje infekcije i smanjio pritisak na zdravstvene djelatnike, jer se iz dana u dan povećava broj hospitaliziranih.


Politički dio kriznog stožera oklijeva, nastojeći postići balans kako bi se što većem dijelu gospodarstva omogućilo da radi i kako bi se osigurao dotok novca u državni proračun.


Istodobno, stroge mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju od početnih simptoma do obostrano progresivne upale pluća, što se pripisuje novim varijantama koronavirusa nedavno registriranima i u Srbiji.


Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je potrošeno 1.704.790 doza cjepiva, a 623.424 osobe primile su i drugu dozu.


Srbija je, prema objavljenim statističkim podacima, prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika, ali i po broju osoba koje su primile drugu dozu, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske, izvijestio je RTS.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!