22:11 / 30.06.2020.

Autor: Hina

U Srbiji više zaraženih nego dan ranije

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

Uz Beograd, u kojem je dvije trećine novozaraženih, nekoliko gradova u Srbiji postali su posljednjih dana žarištem koronavirusa.
Srbija je u utorak službeno prijavila još tri žrtve koronavirusa, te 276 novozaraženih, što je za 34 više od jučerašnje bilance kada su registrirana 242 nova slučaja.

- U Srbiji rekordan broj novozaraženih u posljednja dva mjeseca
- U Srbiji 242 nova slučaja zaraze, umrlo 4 ljudi
- Prihvaćene preporuke i popis 14 zemalja iz kojih se može ući u EU 

Povećan je i broj oboljelih na bolničkom liječenju - sa 1.433 u ponedjeljak na 1.625 u utorak, uz povećan broj pacijenata na respiratorima - od 36 na 42.

Za posljednja 24 sata testirano je 8.377 osoba, od početka epidemije ukupno 401.240, uz dosad 14.564 potvrđenih slučajeva zaraze, te 277 smrtnih slučajeva, uz postotak smrtnosti od 1,9, objavljeno je na specijaliziranoj internet stranici Ministarstva zdravlja www.covid19.rs.

Uz Beograd, u kojem je dvije trećine novozaraženih, nekoliko gradova u Srbiji postali su posljednjih dana žarištem koronavirusa, a najteža situacija je u Novom Pazaru i Tutinu.

Alarmanta upozorenja na društvenim mrežama, te neslužbeni podaci o broju zaraženih i umrlih u ta dva grada, naseljena većinski Bošnjacima, potaknuli su u utorak premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara da posjete Novi Pazar,  gdje nisu bili dobro dočekani.

Najprije ih je, u znak prosvjeda, dio liječnika i zdravstvenih djelatnika dočekao okrenuvši im leđa, a potom je njihovo obraćanje sa stepenica ispred Opće bolnice popraćeno povicima negodovanja zbog uvjeta u kojima liječnici nastoje pomoći sve većem broju pacijenata čija klinička slika zahtijeva hospitalizaciju.

Brnabić je prosvjednike optužila da "politiziraju" nepovoljnu epidemiološku situaciju, dok je apele za pomoć zdravstvenom sustavu te regije i lokalnom stanovništvu nazvala "širenjem lažnih vijesti" i "dezinformacijama", ustvrdivši kako lokalno zdravstvo ima sve što mu treba i dovoljno opreme.

Srbija je zbog pandemije koronavirusne bolesti 15. ožujka proglasila izvanredno stanje tijekom kojeg je vlast propisala stroge i restriktivne mjere, uključujući i policijski sat, a nakon ukidanja izvanrednog stanja i popuštanja restrikcija i zabrana, broj novozaraženih je počeo oscilirati i rasti.

Ti su podaci službeno postali vidljiviji nakon završetka parlamentarnih izbora, a poslije proslave izborne pobjede u stožeru Srpske napredne stranke (SNS), priopćeno je da je i najmanje troje visokih državnih dužnosnika i članova SNS-a zaraženo koronavirusom.

Pobjedu SNS-a je te večeri osobno proglasio Vučić, a poslije tih službenih potvrda zaraze visokih dužnisnika iz Vučićeva je ureda priopćeno da se on osjeća dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!