13:03 / 14.08.2020.

Autor: I.D./HINA

U Srbiju neke zemlje, među njima i RH, neće moći bez negativnog PCR testa

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

Odluka se odnosi na S. Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz. Te mjere se ne odnose na državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.
Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od subote 15. kolovoza za ulazak na teritorij Srbije posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, odlučio je u petak Krizni stožer za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 srbijanske vlade.

- Odluka se odnosi na Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz, objasnila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević.

Stožer je odlučio da prestaju vrijediti restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore, a sve mjere stupaju na snagu u subotu 15. kolovoza i vrijedit će do promjene epidemiološke situacije.

Te mjere se, kako je navela Kisić Tepavčević, "u ovom trenutku" ne odnose na državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.

Ona je za RTS objasnila kako je odluka donijeta na temelju procjene aktualne epidemiološke situacije i trenda učestalosti obolijevanja koji se bilježi posljednjih dana.

Istaknula je da se u Srbiji posljednjih dana epidemiološka slika mijenja na bolje, a bolnice postupno izlaze iz Covid sustava.

- Želimo stabilnu epidemiološku situaciju jer nam slijedi i polazak u škole, slijedi sezona respiratornih infekcija i želimo smanjiti unos potencijalnih prijenosnika zaraze u našu zemlju, rekla je Kisić za RTS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!