U Srebrenici 11. srpnja pokop još 50 žrtava genocida

05.07.2022.

12:18

Autor: I.B./Hina

default error photo

Tijela još 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine bit će pokopana narednog tjedna u sklopu obilježavnja 27. obljetnice tog zločina što su ga počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, potvrdili su organizatori komemoracije.

Središnja komemoracija i pokop identificiranih tijela pronađenih u proteklim godinama u nekoj od brojnih masovnih grobnica uslijedit će kao i svake godine do sada 11. srpnja, točno na datum kada su postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića probile crte obrane pripadnika mirovnih snaga UN i zauzele Srebrenicu započevši s masovnim likvidacijama zarobljenih.

Procjene su da je u danima nakon toga likividirano više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, a Mladić je zbog tih zločina, baš kao i bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen na doživotni zatvor.

"Do sada je identificirana i ukopana 6671 osoba, bez ovih 50. Tabuti su spremni i na svakom se nalazi pločica od trajnog, neuništivog materijala sa vrlo važnim identifikacijskim informacijama", kazala je za "Dnevni avaz" Sabina Rastoder, glasnogovornica tvrtke "Gradska groblja Visoko" koja priprema posmrtne ostatke za pokop.

Najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci narednog tjedna biti pokopani u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine a među žrtvama su i trojica malodobnika.

U kosturnici u Tuzli čuvaju tijela još 92 identificirane žrtve srebreničkog genocida no članovi njihovih obitelji još nisu dali suglasnost za pokop. Oni se nadaju kako će biti pronađeni još neki dijelovi tijela.

Ranije su zabilježeni slučajevi u kojima je pokapana samo po jedna kost iz cijelog kostura jer se do drugih dijelova nije moglo doći. Rezultat je to planskog prekapanja primarnih masovnih grobnica provođenog po zapovjedi vlasti bosanskih Srba koje su na taj način neposredno nakon rata pokušale prikriti tragove počinjenih zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!