07:53 / 11.07.2018.

Autor: HRT

U Srebrenici obilježena 23. obljetnica genocida nad Bošnjacima

-

-

Foto: - / -

U Srebrenicu je jučer stiglo više od 6000 sudionika "Marša mira", koji su prošli stazama kojima su Bošnjaci nakon pada enklave 11. rujna pokušali naći spas probijajući se prema slobodnom teritoriju u pravcu Tuzle.
Više od dvadeset tisuća sudionika komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici danas je u tom gradu odalo počast žrtvama najvećeg ratnog zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka a 23 godine nakon što je on počinjen pokopani su posmrtni ostaci 35 osoba pronađeni u nekima od brojnih masovnih grobnica.Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović uputio je molitve za duše mrtvih uz želju da svi iskreni vjernici na svaku mržnju odgovore ljubavlju. "Molimo te dragi Bože da se nikome više nikada ne ponovi Srebrenica", rekao je reis Kavazović.

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka a do sada su pronađeni i identificirani ostaci njih oko sedam tisuća.

Govoreći na komememoraciji predsjednik odbora za obilježavanje obljetnice genocida Nermin Alivuković je upozorio kako u BiH još uvijek nije poražena ideologija koja je dovela do genocida ali je istaknuo kako se od te borbe ne smije odustati. Poručio je kako su povratnici u Srebrenici danas itekako zabrinuti. Puno toga ih čini nesretnima i ogorčenima jer osjećaju pritisak istog onog sustava koji je stvorio masovne grobnice a potom ih prekapao u nastojanju da prikrije istinu o zločinima, kazao je Alivuković.

Prema njemačkim zakonima ratni zločini ne zastarjevaju, rekao je Klaus Zorn, šef središnje jedinice za istragu ratnih zločina Savezne kriminalističke policije Njemačke dodajući kako niti jedan počinitelj zločina genocida koji se skriva u Njemačkoj neće biti siguran od istrage, privođenja i suđenja.

MICT ima važnu ulogu i zadaću nastaviti posao ICTY-a i pomoći sudovima u BiH koji nastavljaju postupke protiv počinitelja ratnih zločina jer je cilj svih da niti jedan počinitelj ne ostane nekažnjen, istaknuo je Olufemi Elias, tajnik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je kao tišina ne smije prekriti zločine i kako se mora nastaviti borba protiv onih koji niječu genocid unatoč sudskim presudama a ratne zločince dočekuju kao heroje.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kazao je kako srebrenički genocid predstavlja "planetarnu tragediju i ogromnu mrlju na savjesti međunarodne zajednice" pri čemu je osudio sve one koji unatoč dokazanim činjenicama i dalje slave ratne zločince i njihova nedjela.

Abdulhamit Gul, ministar pravosuđa Turske, potencirao je veze Bošnjaka s njegovom zemljom a pozvao je da se na globalnoj razini radi na jačanju pravde, etičnosti i mira kako se zločini poput srebreničkog ne bi ponovili. Najavio je kako će Turska stoga ostati intenzivno angažirana na Balkanu i tamo poticati suživot u miru koji je, ocijenio je Gul, moguć samo ukoliko BiH bude stabilna država.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom je govoru kazao je kao samo zlikovci mogu shvatiti razloge zločina koji su počinjeni u Srebrenici kao i zbog čega još uvijek skrivaju podatke o masovnim grobnicama.

"Oni odbijaju vlastiti narod suočiti sa istinom i povesti ga putem pomirenja", kazao je Izetbegović pozvavši međunarodnu zajednicu da reagira na poruke poput onih da je Radovan Karadžić junak pri čemu je očevidno aludirao na istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Mi s tim ne možemo živjeti i to se može riješiti jednim potezom ruke", kazao je Izetbegović pozvavši pred svim sudionicima komemoracije Inzka "da barem to uradi". Hrvatsko izaslanstvo na srebreničkoj komemoraciji predvodila je Zdravka Bušić, državna tajnica u ministarstvu za vanjske i europske poslove. Ona je tom prigodom u izjavi medijima istaknula kako je sjećanje na nedužne žrtve moralna i civilizacijska obveza.

U Srebrenicu jučer stiglo 6000 sudionika "Marša mira"

U Srebrenicu je jučer stiglo više od 6000 sudionika "Marša mira", koji su prošli stazama kojima su Bošnjaci nakon pada enklave 11. rujna pokušali naći spas probijajući se prema slobodnom teritoriju u pravcu Tuzle. Organizatori su najavili kako očekuju da će na komemoraciji biti do 30 tisuća sudionika.

Jučer je završeno iskapanje 35 grobnica u koje će, nakon vjerskog obreda što će ga predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, biti položeni posmrtni ostaci žrtava čija su tijela identificirana nakon što su pronađena u nekoj od masovnih grobnica. Među njima su četiri dječaka koja su 1995. godine, kada su ubijena, imala između 16 i 17 godina te jedan bračni par 20-godišnjaka, dok je najstarija žrtva 71-godišnji muškarac.

U najvećem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata ubijeno je više od 8000 Bošnjaka, a presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrđena je kvalifikacija genocida. Za sudjelovanje u tim zločinima dosad je pred međunarodnim sudovima drugih država te pred bosanskohercegovačkim pravosuđem osuđeno 45 osoba na ukupno 700 godina zatvora.

Organizacijski odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u povodu 11. srpnja, Dana sjećanja predložio je Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFI) da večerašnja utakmica između Hrvatske i Engleske počne minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama svih ratnih zločina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!