U središnjicu Europske pučke stranke u Bruxellesu upala policija

04.04.2023.

16:46

Autor: P.F./HR1/HRT

Belgijsjak policija

Belgijsjak policija

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Belgijska policija i njemački istražitelji izvršili su pretragu u sjedištu Europske pučke stranke (EPP), u sklopu istrage koja traje u Njemačkoj. Politička grupacija desnog centra, najbrojnija u Europskom parlamentu, priopćila je da su u njezino sjedište u Bruxellesu došli predstavnici vlasti iz Belgije i Njemačke.


Pretraga je vezana za istragu koja se vodi u njemačkoj pokrajini Tiringiji, navodi se u priopćenju, bez dodatnih detalja, a neslužbeno se doznaje da su zaplijenjna računala.

Stranka potpuno transparentno surađuje s uključenim vlastima, pružajući sve relevantne informacije i dokumentaciju, objavio je EPP dodajući da ne može dati više informacija jer je riječ o istrazi u tijeku.

Njemački medij Mitteldeutscher Rundfunk prenosi da je istraga vezana za Marija Voigta, čelnika CDU-a u Tiringiji, te njegovog sudjelovanja u EPP-ovoj političkoj kampanji 2019. godine. Dodaje da je Voigt u sklopu digitalne kampanje za čelnika Pučana Manfreda Webera.dodijelio posao internetskoj agenciji iz svoje pokrajine za koju se sumnja da mu je kasnije isplatila novac.

EPP okuplja stranke u svih 27 država članica, ali i iz zemalja izvan EU-a, poput onih na zapadnom Balkanu, Norveške, Švicarske i Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!