U Sudanu opljačkani kamioni s humanitarnom pomoći

03.05.2023.

21:39

Autor: Hina/HRT/A.V.

Antonio Guterres

Antonio Guterres

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Ujedinjeni narodi zatražili su u srijedu jamstva dviju zaraćenih sudanskih frakcija za sigurnu isporuku pomoći pošto je šest kamiona s humanitarnom pomoći opljačkano, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres priznao je propust UN-a jer nije uspio spriječiti rat. 


- Trebat će nam dogovor na najvišoj razini i to javno i to će trebati ugraditi u lokalne aranžmane na koje će se moći osloniti, rekao je novinarima UN-ov čelnik za humanitarnu pomoć Martin Griffiths putem video-veze iz Port Sudana na Crvenom moru.

Griffiths je rekao da ga je Svjetski program za hranu (WFP) obavijestio da je opljačkano šest kamiona koji su putovali prema zapadnoj regiji Darfuru unatoč obećanjima da će biti sigurni. WFP to nije komentirao. 

U Kartumu su se u srijedu čuli zračni napadi premda su zaraćene frakcije dogovorile novi sedmodnevni prekid vatre od četvrtka, što je oslabilo izglede za trajno primirje.

Sukob je izazvao veliku humanitarnu krizu. Gotovo 100.000 ljudi natjerano je u bijeg u susjedne zemlje, po UN-u.


- Možemo reći da nismo uspjeli spriječiti rat koji je Ujedinjene narode "zatekao nespremne", priznao je Guterres govoreći u Nairobijui.

- Zemalja kao što je Sudan (...) u tako očajnoj gospodarskoj i humanitarnoj situaciji ne smije si dopustiti rat za vlast između dvojice generala, rekao je.

Sudan ima 46 milijuna stanovnika od kojih trećina ovisi o humanitarnoj pomoći.

Guterres je rekao novinarima u Nairobiju da međunarodna zajednica mora jasno dati do znanja zaraćenim stranama, generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu i vođi paravojnih snaga, generalu Mohamedu Hamdanu Dagalu, poznatom kao Hemedti, da je situacija neprihvatljiva. 

Na njih se mora izvršiti pritisak da pristanu na prekid vatre, pokrenu politički dijalog i provedu tranziciju na civilnu vlast.

Sudansko ministarstvo zdravstva u utorak je reklo da je u borbama poginulo 550 ljudi, a 4926 je ozlijeđeno.

Zbog rata je raseljeno unutar Sudana više od 335.000 ljudi, a 115.000 je izbjeglo iz zemlje, navodi UN.

Međutim UN upozorava da bi broj izbjeglih mogao rasti i postati osmerostruko veći. 

Guterres je u srijedu ponovio upozorenja da je sada "apsolutno bitno" spriječiti prelijevanje kriza preko granica Sudana što bi ugrozilo mirovne procese u susjednim državama.

Pozvao je da se "uvelike pomogne državu Čad", koja graniči sa Sudanom kamo su izbjegli mnogi Sudanci.

Krhko stanje je u susjednim zemljama kao što su Etiopija i Južni Sudan u kojima se odvijaju mirovni procesi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!