23:13 / 06.04.2018.

Autor: HRT

U sukobu na granici Gaze i Izraela ubijeno pet Palestinaca

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Sukobi su izbili na više mjesta duž ograde. Prosvjednici su palili automobilske gume i kamenjem gađali izraelske vojnike. Vojnici su uzvratili suzavcem i pravim mecima.
Pet Palestinaca je ubijeno, a više od 400 je ranjeno kada su se tijekom prosvjeda blizu granice Gaze i Izraela palestinski prosvjednici sukobili s izraelskim vojnicima. Tisuće Palestinaca okupile su se ispred sigurnosne ograde koja izraelski teritorij dijeli od palestinske enklave u kojoj je na vlasti islamistički pokret Hamas, zakleti neprijatelj židovske države.

Sukobi su izbili na više mjesta duž ograde. Prosvjednici su palili automobilske gume i kamenjem gađali izraelske vojnike, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja. Vojnici su uzvratili suzavcem i pravim metcima. Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da su u pucnjavi izraelskih vojnika ubijena petorica Palestinaca, među kojima šesnaestogodišnjak. Više od 400 Palestinaca je primljeno u bolnicu zbog ranjavanja metcima i udisanja suzavca, dodalo je.Izraelska vojska je objavila da se uz granicu okupilo oko 20.000 Palestinaca, napose istočno od Khan Younesa i Gaze. Neki su sudjelovali u okršaju i "pokušali su oštetiti i preskočiti sigurnosnu ogradu dok se posvuda širio dim od paljenja guma".

Očaj stanovnika Pojasa Gaze koji su izmučeni ratovima, blokadom, siromaštvom i oskudicom, povećava napetost i nezprijateljstvo. Dana 30. ožujka kada je počeo val palestinskih prosvjeda u kojima se tražio povratak izbjeglica i prekid izraelske blokade Gaze, u sukobima je ubijeno 19 Palestinaca a oko 1.400 je ranjeno, što je bio dan s najvećim brojem žrtava nakon rata Izraela i palestinskog Hamasa 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!