U Sloveniji inflacija opada, građani kažu da to ne osjete

28.11.2022.

07:00

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/R.S.

Inflacija u Sloveniji

Inflacija u Sloveniji

Foto: HTV / HRT

Inflacija je u Sloveniji počela padati, nakon što je ljetos dosegnula rekordnu razinu od 11%. Slovenska vlada protiv inflacije bori se paketom mjera vrijednim 5 milijardi eura. Premijer Golob je nakon stupanja na dužnost najavio da će se objavljivati cijene pojedinih artikala u različitim trgovačkim centrima kako bi potrošači znali gdje su najpovoljnije.

Listopad je donio željene rezultate i inflacija je pala ispod 10 posto, ali građani kažu da pad cijena ne osjećaju.

Sve potrebno za obiteljski ručak dio stanovnika Ljubljane i dalje radije kupuje na tržnici nego u trgovačkim centrima. Od toga ih ne mogu odvratiti ni kiša, hladnoća, pa ni skuplje voće i povrće.


- Najviše se vidi na hrani, grijanje, hrana, struja. Jedino smeće nije toliko išlo, drugo je sve, za HRT Dnevnik rekla je Enesa Bajramović, Ljubljana.


Od 2 i pol do 3 eura za kilogram zelene salate, luk ili mrkvu, kupcima je puno, ali ni proizvođači nisu mogli ostati imuni na inflaciju koja je ljetos iznosila 11 posto, najviše u posljednjih 30-ak godina. 


- Poskupjela je struja, gorivo, umjetno gnojivo, sve je poskupjelo čak 300 posto, kazao je građanin.


Najjeftinija potrošačka košarica s 15 osnovnih proizvoda iznosila je potkraj listopada 39,17 eura, što je 5 posto manje nego na početku mjeseca. Pokazuju to podaci Ministarstva poljoprivrede koje je istražilo i cijene u Austriji, Italiji i Hrvatskoj. Cijene košarica u Austriji i Hrvatskoj ostale su iste, dok su u Italiji porasle gotovo 10 posto. U Italiji je iznosila 69,82 eura, u Austriji 69,78 eura, a u Hrvatskoj 51,07 eura.


Pad inflacije rezultat mjera vrijednih 5 milijardi eura


Zbog interne poslovne politike, nisu cijene u svim trgovačkim lancima iste. No slučajeve u kojima je cijena proizvoda ostala ista, a proizvod ima manju težinu, zabilježili su jedino u Hrvatskoj. Slovenci niže cijene i pad inflacije u listopadu ispod prosjeka EU-a najviše zahvaljuju vladinim mjerama, vrijednim 5 milijardi eura.


- Inflacija je u listopadu iznosila 9,9 posto što je nekoliko posto niže u odnosu na mjesec ranije. U rujnu su ograničili cijenu plina i struje na godinu dana. PDV je smanjen s 22 posto na 9,5 posto tako da ljudi znaju da im računi neće rasti. Uz to će rizične skupine građana tri mjeseca dobivati energetski dodatak, kazao je Jurij Šimac, novinar lista Finance.


Prosječna plaća iznosi 1300 eura, mirovina upola manje, ali u dvoje je lakše.


- O grijanju brine muž koji je također umirovljenik. Grijemo se na drva, ali i ona su poskupjela u odnosu na prošlu godinu. Bila su 60, sad su 70 eura, a treba nam 15 metara za cijelu zimu, istaknula je Magda Podlogar, Črni Vrh.


Polovina slovenskih kućanstava grije se na drva


Drva su poskupjela zbog veće potražnje, no čak se polovina slovenskih kućanstava grije se na drva jer, među ostalim, mnogi na selu imaju vlastite šume. U gradovima je najlakše uštedjeti životom u hladnijem stanu. U Ljubljani, kvadrat stana u starijoj zgradi stoji oko 3600 eura. U novoj, od 4 i pol tisuće do 10 tisuća eura. Vlasnici nekretnina sve su manje skloni dugoročnom najmu, ali znaju ga dobro naplatiti.


- Dvosobni stan, dobiješ ga za 750 eura, a uz to trebaš dodati nekih 230 do 250 eura troškova. Ljubljana je postala dosta atraktivna destinacija i za turiste, svi radije daju na Airbnb i ove kratkoročne najmove, kazao je Marko Pahor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.


Nije privlačna samo turistima nego i stranim radnicima, posebno iz bivše Jugoslavije. Slovenija je ove godine izdala rekordan broj radnih dozvola, ali za poslodavce premalo. Strani se radnici najviše zapošljavaju u građevinarstvu, transportu, proizvodnji i ugostiteljstvu. Dio njih i ove će se godine pobrinuti za to da slovensku metropolu obasjaju božićna svjetla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!