U Švedskoj uhićena petorica osumnjičenih terorista tzv. IS-a

04.04.2023.

16:50

Autor: Hina/E.P.C.

U Švedskoj uhićena petorica osumnjičenih terorista

U Švedskoj uhićena petorica osumnjičenih terorista

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Snage sigurnosti u Švedskoj uhitile su petoricu osumnjičenih islamista pod sumnjom za terorizam, u vezi s prosvjedima nakon spaljivanja Kurana u siječnju, priopćila je švedska sigurnosna služba (Sapo).

- Pretpostavljamo da postoje međunarodne veze, posebno s terorističkom organizacijom (Islamskom državom), rekla je Susanna Trehörning, nadležna dužnosnica Sapoa. Svoje je komentare dala novinskoj agenciji TT.


- Petorica muškaraca uhićena su u koordiniranim operacijama u gradovima Eskilstuni, Linkopingu i Strangnasu, rekla je Trehörning.  


Dodala je da su, nakon spaljivanja Kurana u siječnju, znatno porasle prijetnje protiv Švedske i švedskih interesa.


Međutim, prema procjeni Sapoa, ne postoji neposredna prijetnja napadom. 


Tužiteljstvo do petka mora odlučiti hoće li petorici muškaraca odrediti pritvor.


Spaljivanje Kurana koje je u siječnju izveo desničarski političar u Švedskoj izazvalo je probleme s Turskom, članicom NATO-a, koja još uvijek ne želi ratificirati ugovor o pristupanju Švedske NATO-u.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Švedska ne može računati na potporu Turske za njezin ulazak u NATO, unatoč činjenici da je švedska vlada osudila napad.


Erdogan je usred predizborne kampanje i njegovo stajalište odgovara njegovoj konzervativnoj i religioznoj biračkoj bazi.


Jedna od glavnih zabrinutosti Ankare ostaje, kako kaže, nedostatak suradnje Stockholma u borbi protiv terorizma jer Švedska odbija izručiti 120 ljudi koje Ankara smatra teroristima.


Svih 30 članica NATO-a mora pristati na nove kandidate, a 28 ih je već pristalo.


Za potvrdu prijema Švedske nedostaju još samo Mađarska i Turska. 


Ankara je nedavno odustala od protivljenja ulasku Finske, pa je švedska susjeda u utorak postala 31. članica Saveza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!