U Švicarskoj od 1. siječnja moguća jednostavna pravna promjena spola

26.12.2021.

14:07

Autor: V.K./HRT/Hina

 Nova pravila

Nova pravila

Foto: Ilustracija / HRT

Švicarci će moći pravno promijeniti spol u matičnom uredu od 1. siječnja, čime je ta zemlja postala predvodnica europskog pokreta za rodnu samoidentifikaciju.

Švicarska se pridružuje Irskoj, Belgiji, Portugalu i Norveškoj, rijetkim zemljama na kontinentu koje omogućuju osobi legalnu promjenu spola bez hormonske terapije, medicinske dijagnoze, dodatne procjene ili drugih birokratskih koraka.

Prema novim pravilima uvrštenima u švicarski građanski zakonik, osobe sa 16 godina i starije koje nisu pod zakonskim skrbništvom moći će same podnijeti zahtjev za promjenu spola i imena u matičnom uredu. Mlađe osobe i one pod zaštitom odraslih morat će dobiti suglasnost skrbnika.

To je promjena u odnosu na aktualne regionalne propise u Švicarskoj koji često zahtijevaju potvrdu medicinskog stručnjaka o transrodnom identitetu pojedinca.

Neki kantoni, poluautonomne regije u Švicarskoj, zahtijevaju od osobe da se podvrgne hormonskom liječenju ili anatomskoj tranziciji kako bi se provela zakonska promjena spola dok se za promjenu imena može tražiti dokaz da je novo ime već nekoliko godina neslužbeno u upotrebi.

Švicarska, koja se često doživljava kao uglavnom konzervativna zemlja, u rujnu je glasala za legalizaciju istospolnih brakova i da se istospolnim parovima omogući posvajanje djece. Jedna je od posljednjih zemalja zapadne Europe koja je to učinila.

Švicarska se s novim pravilima o promjeni spola pridružila samo dvadesetak zemalja u svijetu koje žele odvojiti promjenu spola od medicinskih procedura.

Iako su neke europske zemlje poput Danske, Grčke i Francuske uklonile zahtjeve za provođenje medicinskih postupaka, uključujući operaciju promjene spola, sterilizaciju ili psihijatrijsku procjenu, i dalje su na snazi određeni uvjeti.

Španjolska je u lipnju odobrila nacrt zakona o zakonskoj promjeni spola bez medicinske dijagnoze ili hormonske terapije svima iznad 14 godina.

Njemačka je 2018. postala prva europska vlada koja je uvela opciju trećeg spola, ali je u lipnju ove godine oborila dva zakona o uvođenju rodne samoidentifikacije. Novi transrodni parlamentarni zastupnik planira se time baviti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!