10:27 / 22.04.2022.

Autor: HRT/Hina

U Švicarskoj se gradi najviši drveni stambeni neboder na svijetu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor / Shutterstock

U Švicarskoj će se graditi najviša drvena stambena zgrada na svijetu čime se želi dokazati da se drvo može koristiti kao održiva alternativa betonu i čeliku pri izgradnji visokih zgrada.

Projekt "Rocket&Tigerli" sastojat će se od četiri zgrade, uključujući i jednu visoku 100 metara u švicarskom gradu Winterthuru u blizini Zuericha.

Dizajn će ponuditi moderno, visokokvalitetno stanovanje s maksimalnim dotokom dnevne svjetlosti, prema dizajnerskoj danskoj tvrtki Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL).

Fasada će biti prekrivena tamnocrvenim i žutim terakota ciglama u kombinaciji s prašnjavozelenim detaljima, u skladu s crvenim krovovima i žutim ciglama starijih zgrada u okolici.

- Pristupamo projektu s velikim osjećajem poniznosti, rekao je Kristian Ahlmark, partner i direktor dizajna u SHL-u. "To je veliki projekt koji će imati značajan utjecaj na zajednicu, u društvom i estetskom smislu".

U četiri zgrade bit će stambene jedinice, kao i prostori za maloprodaju, bar i hotel. Očekuje se da će biti dovršen i spreman za useljenje stanovnika do 2026.

Projekt se pridružuje drugim arhitektonskim pothvatima koji žele dokazati da se drvo može koristiti kao temelj visokogradnje. Kula Mjostarnet visoka 85 metara u norveškom gradu Brumunddalu postala je najviša drvena zgrada na svijetu kada je otvorena 2019. U toj zgradi od 18 katova su stanovi, uredski prostori i prikladno nazvan Wood Hotel (Drveni hotel).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!