19:00 / 25.06.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U svijetu gotovo 10 milijuna ljudi zaraženih koronavirusom

-

-

Foto: - / -

U Srbiji je 137 novozaraženih, uz jednu preminulu osobu. Dio tamošnjih stručnjaka ističe da simptomi nisu ublaženi.
Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu približava se deset milijuna, a žrtava je već sada gotovo petsto tisuća. Mnoge zemlje i dalje bilježe rekordan broj novooboljelih. U Bosni i Hercegovini ih je 119, što je drugi najveći dnevni porast od početka epidemije, a Srbija jučer i danas ima najviše novih slučajeva zaraze od početka svibnja.

U Srbiji je 137 novozaraženih, uz jednu preminulu osobu. Dio tamošnjih stručnjaka ističe da simptomi nisu ublaženi.

- Znači ukupno imamo 56 pacijenata, od toga je 8 pacijenata na respiratoru, oni su svi stabilni. I naravno naglašavam još jednom klinička slika je ista ako ne i teža nego u martu i aprilu, rekao je ravnatelj Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović.

Više od 38 tisuća zaraženih u 24 sata - drugi je najveći dnevni porast broja oboljelih u SAD-u od početka epidemije. Samo je na Floridi 5 i pol tisuća novooboljelih.

- Na Floridi sada vidimo nagli prijenos među onima od 18 do 34 godine. Mnogi kažu da do sada nisu bili testirani, rekao je guverner Floride Ron Desantis.

Zato na Dalekom istoku, u Južnoj Koreji, ništa ne prepuštaju slučaju.

- Drugi je val već počeo i zasigurno će dovesti do preopterećenja bolničkog sustava, rekao je Jung Eun-Kyeong iz Centra za kontrolu bolesti, J. Koreja.

Jer u ovoj zemlji svi oboljeli idu u bolnice, pa su u ožujku bile pretrpane. Pacijente će sada podijeliti u skupine. Najrizičniji, stariji od 65 godina, pretili, s dijabetesom, visokim tlakom i drugim teškoćama idu u glavne bolnice. Lakši i manje rizični bit će premještani.

- Pacijenti koji će odbiti premještanje u druge bolnice ili lokacije za karantenu morat će plati puni iznos liječenja, dodao je Bang Ji-Hwan, Medicinski zavod, J. Koreja.

Prvi turisti ljetuju na jugu Portugala. Nove tehnologije pomažu, termalne kamere i dizala bez dodira. A na španjolskim Balearima je zastao tamošnji kraljevski par, na svojoj turneji promidžbe domaćeg turizma. Kralj Filip i kraljica Letizia strogo poštuju mjere.

Ipak, turizam trpi. Ovo su kadrovi iz najvećeg resorta na bugarskoj obali Crnog mora. Od 160 najavljenih Mađara, koje je ovaj hotel očekivao, došlo ih je samo 33. Vlasnik se prisjeća da je više turista bilo i 1986., nakon černobilske katastrofe. Spustio je cijene, ali i - očekivanja.

- Ako završimo na nuli, uz cijene i plaće osoblja, to će biti dobro. Možemo odmah zaboraviti 2020-u, i najbolje bi bilo da se probudimo opet u listopadu 2019., rekao je vlasnik hotela iz Bugarske Rumen Monchev.

Bugarska je imala relativno malen broj zaraženih i umrlih od početka pandemije, pa je otvorila svoje turističke kapacitete. Oko 12 posto nacionalne ekonomije dolazi od turizma, a očekivali su rast od čak 10 posto. Ipak, nakon otvaranja početkom mjeseca, ponovno je počeo rasti broj zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!