13:57 / 04.08.2020.

Autor: I.D./Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

U svijetu gotovo 18,5 milijuna zaraženih, u susjedstvu najteže u BiH

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: - / REUTERS

Najteže je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je više od četvrtine ukupnog broja zaraženih u svijetu.
Jučer je u svijetu u jednom danu bilo gotovo 200 tisuća slučajeva zaraze, a ukupan broj zaraženih približava se 18 i pol milijuna. U australskoj saveznoj državi Victoriji vojska će nadzirati provedbu odredbe o izolaciji, a za prekršitelje su predviđene kazne do 20.000 australskih dolara. Ipak, najteže je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je više od četvrtine ukupnog broja zaraženih u svijetu. U susjedstvu je najteža situacija u BiH, gdje je zabilježeno 6 umrlih i 377 zaraženih u jednom danu. U Srbiji - s 287 novih slučajeva i 7 preminulih - situacija se popravlja, ali zabrinjava i dalje velik broj oboljelih na respiratoru.

- Australija raspoređuje vojsku zbog naredbe o izolaciji zbog koronavirusa
- Sve o koronavirusu

Među najvažnijim pitanjima u SAD-u jest ono trebaju li se djeca vratiti u škole. Epidemiolozi zagovaraju njihov povratak u klupe u sredinama gdje je povoljna epidemiološka situacija, ali roditelji nemaju jedinstveno mišljenje.

- Nismo ih vodili u restorane i trgovine, u park smo išli samo kad nikog nema. U razredu će biti s ne znam koliko djece cijeli dan, a maske nisu obvezne.

Predsjednik Trump inzistira na otvaranju u cijeloj zemlji. Iako ga brojevi demantiraju, tvrdi da se Covid-19 povlači protiveći se zahtjevima stručnjaka da bi najpogođenije zemlje trebale vratiti restriktivne mjere.

- Njihovim izoliranjem nećemo spriječiti širenje infekcije, jednostavno nećemo. Stalno će se iznova vraćati. Izolacijom se jedino kupuje vrijeme za izgradnju kapaciteta u bolnicama, prikupljanje više podataka o bolesti i razvoj učinkovita lijeka, izjavio je Trump.

Smatrajući da ih se prisiljava na rad u rizičnim uvjetima, prosvjedovali su i deseci učitelja u Chicagu i New Yorku.

Nakon kritika da se nije provodilo dovoljno testiranja, u Velikoj Britaniji stupaju na scenu testovi koji u roku od 90 minuta pokazuju rezultate.

- Cilj nam je testirati milijun osoba u kolovozu, nakon čega ćemo testirati milijun na tjedan, kazao je Gordon Sangher, izvršni direktor Nanopor tehnologija.

Velika Britanija, četvrta po broju žrtava na svijetu, tako želi izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava s kojom su se suočavali tijekom prvog vala. Pogotovo uoči zime s kojom dolazi i sezonska gripa.

Uvođenje dvotjedne karantene u Velikoj Britaniji za povratnike iz rizičnih zemalja posebno su kritizirale aviokompanije. No Britanci nisu odustali od putovanja. Niskotarifni Easyjet objavio je da su rezervacije do kraja ljeta bolje nego što se očekivalo - pa povećava broj letova.

Ryanair je od 1. srpnja obnovio dio letova, uz poštovanje fizičke distance, te zabilježio 70% manje putnika nego lani u isto vrijeme.

U australskoj saveznoj državi Viktoriji pokazalo se da trećina zaraženih ne poštuje izolaciju pa će ih ubuduće kontrolirati vojska.

- Pokucat će vam na vrata. Ako niste kod kuće, bit ćete kažnjeni s 1652 dolara. Policija vas pak može kazniti za posebno sebično ponašanje do 5000 dolara, a ako završite na sudu, maksimalna je kazna 20 tisuća dolara, rekao je Daniel Andrews, premijer savezne države Victorije.

U svijetu je najviše novozaraženih u Indiji, više od 50 tisuća. Škole su zatvorene već četiri mjeseca pa u selima na zapadu zemlje, gdje nema struje, vode i interneta, djecu podučavaju studenti volonteri.

- Otkako su zatvorili škole, moj je sin lutao šumama. Zahvaljujući nastavi koju je pokrenula nevladina organizacija, on ponovno uči, pjeva, sluša priče i stječe radne navike, rekla je Sangeeta Parshuram Yele, majka osnovnoškolca.

Dok svijet sa strepnjom iščekuje cjepivo, iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da nema srebrnog metka za epidemiju. I da joj se jedino može doskočiti testiranjem ljudi, izoliranjem oboljelih i pronalaženjem onih s kojima su bili u kontaktu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!