22:15 / 19.07.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/IMS/HRT

U svijetu koronavirusom zaraženo 14,5 milijuna ljudi

-

-

Foto: - / -

U okružju Hrvatske najviše novih slučajeva i danas je u Srbiji, a u BiH je gotovo 300 novozaraženih.
Koronavirusom je dosd u svijetu zaraženo već 14 i pol milijuna ljudi. Ovakvom brzinom širenja zaraze taj će broj rasti za po jedan milijun svakih četiri do pet dana jer u posljednje vrijeme ima i do 250 tisuća novooboljelih u 24 sata. U okružju Hrvatske najviše novih slučajeva i danas je u Srbiji. U BiH je gotovo 300 novozaraženih.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljen je 281 novooboljeli. Među njima je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, još jedan u nizu visokorangiranih političara i državnih dužnosnika koji su se zarazili koronavirusom.

U Srbiji je već treći dan oko 400 novozaraženih. U širem susjedstvu alarmantan porast bilježi Rumunjska koja se s dvadesetak milijuna stanovnika prvi put približava granici od 900 novih slučajeva dnevno.

- Približili smo se maksimalnom broju zauzetih kreveta u bolničkim jedinicama intenzivne njege. Naravno, broj kreveta može se povećati, rekao je Ludovic Orban, rumunjski premijer.

Politička kriza proizišla iz one epidemiološke potresa jednu od najgušće naseljenih država svijeta, Izrael. Broj novozaraženih posljednjih se  dana kreće oko 1900. To je vrhunac dosadašnje faze epidemije. Prosvjednici se protive zatvaranju trgovina, tržnica i drugih mjesta većih okupljanja. Prema istraživanju Izraelskog instituta za demokraciju, način upravljanja ovom krizom premijera Benjamina Netanyahua u travnju je podržavalo 58% Izraelaca, a sada to čini njih samo 30%.

Po broju aktivnih slučajeva u svijetu službeno i dalje prednjači SAD s oko milijun i 900 tisuća oboljelih te oko 143 tisuće preminulih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na sve teže stanje u Južnoafričkoj Republici koja je uz velik udio siromašnog stanovništva stigla na peto mjesto po broju oboljelih, a nalazi se na južnoj zemljinoj polutci te u njoj trenutačno traje relativno prohladna, virusu pogodnija zima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!